kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Magyar Janez Lendva Község új polgármestere

polg4918A nemzetiségileg vegyesen lakott muravidéki községek között csak Lendván került sor a polgármester-választás második körére. A december 2-án leadott szavazatok alapján 54,4 százalékkal Magyar Janez, az SDS és az NSi pártok közös jelöltje lesz Lendva Község polgármestere, míg ellenjelöltje, Süč Dejan független jelölt 45,58 százalék kapott.

Mint ismeretes, Lendván az első fordulóban az öt jelölt közül – Kulčar Igor, Kaszás Mihály, Laj Ferenc, Süč Dejan és Magyar Janez – egyikük sem kapta meg a szavazatok több mint felét. A második körbe 1.236 szavazattal (25,83 százalék) Süč Dejan (1989, Gyertyános, földrajz- és történelemtanár) és 1.195 szavazattal (24,97 százalék) Magyar Janez (1968, Alsólakos, kereskedő, cégtulajdonos, igazgató) jutott be. A polgármester-választás második körére december 2-án került sor, amelyen a részvételi arány a községben az első fordulóhoz viszonyítva (52,22 százalék) alacsonyabb volt, 45,86 százalékot tett ki: a 9.247 választójoggal rendelkező polgár közül 4.241 adta le szavazatát, az érvénytelen szavazatok száma 35 volt.

A még nem hivatalos adatok szerint Magyar Janez polgármesterjelöltre 2.289 polgár adta le voksát, ami a szavazatok 54,42 százalékát jelenti. Süč Dejan független jelölt 1.917 szavazatot kapott, ami 45,58 százalékot tesz ki. A két jelölt közötti szavazatszám-különbség 372. Az idő előtti szavazás során a voksok többsége Süč Dejan mellett szólt, míg postán csak egy szavazat érkezett, ez Magyar Janezt támogatta. A kedden még nem hivatalos adatok szerint a 2018-as polgármester-választás győztese így Magyar Janez. Az első körből nem továbbjutó jelöltek (Kulčar, Kaszás és Laj) a támogatásukat Magyar Janez mellett nyilvánosan is közzétették.

A szavazóhelyeken leadott szavazatok alapján Magyar Janez a legnagyobb támogatást Kótban (79,71 százalék), Alsólakosban (72,13 százalék) és Radamosban (67,90 százalék) kapta. Süč Dejan a legtöbb bizalmat Hotizán (63,24 százalék), Lendvahegy – faluotthon körzetben (57,94 százalék) és Hosszúfaluhegyen (57,72 százalék) kapott. Magyar Janez további választási eredményei: Pince (66,28 százalék), Völgyifalu (70,63 százalék), Csente (67,76 százalék), Petesháza I. – tűzoltóotthon (64,20 százalék), Petesháza II. – faluotthon (56,90 százalék), Hosszúfalu (55,04 százalék), Hármasmalom (60,00 százalék), Lendva II. – az egykori II. Sz. KÁI (54,61 százalék), Göntérháza (60,53 százalék), Kámaháza (52,63 százalék), Felsőlakos (65,90 százalék) és Kapca (56,73 százalék). Süč Dejan szereplése a többi szavazóhelyen így alakult: Pincemajor (84,00 százalék), Lendva I. – KÁI I. (50,16 százalék), Lendva III. – a jelenlegi KÁI II. (50,65 százalék), Hídvég (53,54 százalék), Gyertyános (51,16 százalék).

A teljes, de még nem hivatalos helyhatósági választási eredmények tükrében kértük nyilatkozatra Lendva Község új polgármesterét, Magyar Janezt és a második helyen végző Süč Dejan polgármesterjelöltet.

   

Magyar Janez polgármester:

polg magyar4918– Köszönet azoknak, akik eljöttek szavazni, s nekem adtak bizalmat a község vezetésére. A támogatásuk motivációt ad és bizonyította, hogy a község vezetéséhez jó utat választottam és számukra is elfogadható programot készítettem. A kampány alatt is sok közvetlen beszélgetést folytattam a polgárokkal, hiszen vissza kívánom állítani az elhanyagolt kommunikációt a helyi közösségekkel. A programom a gazdasági fejlődésre fókuszál, a minél jobb befektetési környezet kialakítására, a munkanélküliség és az elvándorlás csökkentésére. A helyi közösségekben lévő infrastruktúrát, amit elődeink építettek, fel kell újítani, karban kell tartani. A községi vagyonnal kapcsolatos tulajdonjogi problémákat azonnal tisztázni kell, hogy használható legyen. A turizmus területén is törekszünk a lehetőségek jobb kihasználására, a marketingen is javítani kell. Az üvegház, a biogázerőmű, a rétegrepesztés mind környezetet veszélyeztető tényezők. Határozottan kijelentem, hogy ellenzek minden környezetszennyezés árán történő befektetést. A községi tanáccsal, mellyel bízom a konstruktív együttműködésben, elkészítjük a dokumentumot, amit az illetékes állami szervek felé továbbítunk községünk környezeti megterheléséről, s elvárjuk, hogy a további engedélyek kiadását egyeztessék a községi tanáccsal. E kérdésekben nem zárom ki népszavazás lehetőségét sem. A mandátumom megkezdésekor elemezni fogom a község eddigi döntéseit, terveit, majd akkor és ott lépem meg a változtatást, ahol szükséges lesz, természetesen a községi tanáccsal együtt. Nem vagyok elszámoltatós típus. Jó csapatom van, akikkel tudok, akarok és fogok is dolgozni, de van a községben sok más kompetens személy is, akik tudnak a polgárok javára tenni.  

 

Süč Dejan polgármesterjelölt:

polg suc4918– Köszönet a választópolgároknak, akik rám szavaztak, gratulálok Magyar úrnak, a 2. forduló győztesének és sok sikert kívánok neki a négyéves polgármesteri mandátumban. Személyesen nem érzem magam nagy vesztesnek. A megmérettetésbe tiszta szívvel és fejjel léptem be. Felkészültem arra, hogy polgármester legyek, de a választási eredményt semmiféle személyes katasztrófának nem élem meg. A történet tovább megy, a csapatommal úgy döntöttünk, hogy az elképzeléseinket továbbvisszük, mert van benne valami, megéri érte küzdeni, függetlenül attól, hogy nem lettem polgármester. A következő választások kihívásairól még korai gondolkodni. Úgy érzem, hogy megtaláltam, miként tudnék Lendva Községnek a legjobban segíteni. A községi tanácsban én és a csapatom a pozitív elképzeléseket mindig támogatni fogjuk. Legyen jobb a munka és legyen kevesebb a gyűlöletbeszédből. Szeretek nyitott ajtók, nyitott opciók mellett dolgozni. Optimistaként nézek előre, s a jövőmet Lendván látom, az biztos. 

MCSi Design