kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Folyosó a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak  

benica4818A Benicát és Pincemajort összekötő új híd biztonságosabb közlekedést jelent a járműforgalom, valamint a gyalogosok és a biciklisek számára is. A Lendva Község által finanszírozott beruházás értéke 350 ezer euró, a hidat másfél hónap késéssel adták át.

Az új híd hosszúsága 30, szélessége pedig 10 méter, a gyalogosok és a kerékpárosok számára 2,5 méter széles folyosó készült. A híd két pilléren álló acélszerkezetű építmény, a terveket a lendvai Projekt T tervezőiroda készítette. A pillérek a Lendva-patak partján állnak, így az esetlegesen megnövekedett vízmennyiségek is akadály nélkül vonulhatnak le a hídnál. Közbeszerzés alapján a munkálatok kivitelezésével a Legartis céget bízták meg. A híd több oknál fogva – nem hivatalosan a munkaerő hiánya és a tervezési módosítások miatt – háromhónapos késéssel készült el, a létesítményt november 24-én adtak át. A lakosságnak az új hidra nagy szüksége volt, hiszen a régin – melyen közúti baleset is történt – a közlekedés már nem volt biztonságos.

Az ünnepi szalagvágást Bensa Branka, Benica–Pincemajor Helyi Közösségének elnöke és Balažek Anton, Lendva Község polgármestere végezte el. A beruházás értéke 350 ezer euró, a keretet a községi költségvetés biztosította.

Bensa Branka a híd avatásakor az egybegyűltekhez fordulva elmondta: egy patak vagy elválaszt, vagy összeköt, a benicaiak az utóbbit választották. Mint mondta, a híd környéke eddig is a lakosság közkedvelt találkozóhelye volt. Az első híd Benicánál a Lendva-patak felett 1925-ben, a falu megalakulásakor épült, amit az árvíz 1938-ban elvitt. A polgárok ezért újat építettek, mint ahogy a 2. világháború után is. Ez utóbbi híd 30 évig szolgált. Az első fémszerkezetes hidat Benicán a polgárok önkéntes munkájával 1974-ben építették, az anyagok zömét a Nafta cég, a tölgypallókat pedig az állam biztosította. Ezt a hidat rossz állapota miatt azonban idén nyáron lebontották, ennek a helyén épült meg az első olyan híd, amelyet szakemberek terveztek.

Balažek Anton köszöntőjében kiemelte: a híd biztonságos közlekedést tesz lehetővé a patak által szétválasztott települések között és a szélesebb térségre vonatkozóan is, hiszen a szakasz a legrövidebb utat jelenti Magyarországról Horvátország, illetve az autópálya felé. A Benica–Pincemajor híd része az új Szlovénia–Magyarország nemzetközi kerékpárút nyomvonalának is.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben