kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

A három kis bátor muskétás

lions3821A Lendvai Lions Klub nyári virtuális jótékonysági akciójának keretében összegyűlt 9.120 euróval három „kis muskétás”, Varga Lucija, Kepe Luka és Stančin Ivan további terápiáit és speciális beavatkozásait könnyíti meg. Az akció két fővédnöke a lendvai Virs és a Martmetal vállalat.

A Lendvai Lions Klub Három kis muskétás elnevezésű online jótékonysági akciója keretében 9.120 euró gyűlt össze, amellyel három, egészségügyi gondokkal küzdő muravidéki gyermek további gyógykezelését segítik. Az adomány múltheti szimbolikus átadása előtt Zadravec Matej klubelnök és Pahor Renato, a Virs Kft. igazgatója megköszönte minden támogató hozzájárulását, mint mondták, ez egy nemes, önzetlen cselekedet. – A július 31-ével lezárult virtuális akcióval sikerült ismét mosolyt varázsolni és segíteni a rászoruló gyerekeknek, akiket az egészségügyi korlátok akadályoznak a mindennapok, a gyermekkor gondtalan megélésében – fogalmazott Zadravec Matej.

A jótékonysági akció két fő támogatója a Virs és a Martmetal Kft. volt Lendváról. – Cégünk azonnal csatlakoztunk a jótékonysági akcióhoz. Érzelmileg elfogult vagyok, hiszen a lányom is különleges bánásmódot igénylő gyermek, és átérzem a helyzetet. Mind a két cég számára megtisztelő, hogy részesei lehettünk a Három kis muskétás akciónak – mondta a támogató cégek nevében Pahor Renato, a Virs Kft. igazgatója.

Az adományátadással összekötött sajtótájékoztatón, melyen jelen volt Lucija, Luka és Ivan is a szüleikkel, megtekinthető volt a róluk készült, énekkel, zenével, játékkal színesített kisfilm a Miškino gledališče színtársulat előadásában.

 

 

A jótékonysági adomány – melyhez sms-üzenet küldésével is lehetett csatlakozni – a három, speciális betegségben szenvedő gyermek további gyógykezelését, fizikoterápiás kezelését, műtétjeit és segédeszközök beszerzését segíti. A feltétlenül szükséges kezelések viszont többnyire önköltségesek, ami a családoknak súlyos megterhelést jelent.

A dobronaki Lucija 8 éves és TUBA 1A génmutációja van, ami az agykéreg nem tekervényes állapotát jelenti. A kislány mozgáskorlátozott, izomtónus-gyengédségben szenved, nem beszél, erős a látászavara. Mindezek ellenére nagyon kíváncsi és érdeklődő kislány. Gyógykezelésre 6 éve jár, ami már kiemelkedő eredményeket hozott: sokat fejlődött a mozgása, egyes szavakat megismétel. Fontosak a fejlesztéséhez az izomtónusra irányuló fizikoterápiák, főleg most, júliusi térdműtétje után. A tervezett további kezelésektől a szülei a legjobbakat várják. Mint mondták, köszönik a Lions Klub adományát, amit terápiákra és ortopéd kellékek vásárlása fordítanak.

A felsőlakosi Luka még csak két éves, de már születése óta rendszeresen fizikoterápiákon kell részt vennie. Luka egy örökmozgó, mosolygós kisfiú, szereti az állatokat és a sétákat. Mozgáskorlátozottsága miatt csak kúszik, a gondot artrogripózis okozza, ami forgóficammal jár, esetében ez a lábfejet, a csípőt és a térdet érinti. A heti 4–5 fizikoterápiás nyújtógyakorlatokkal az izmok erősítését segítik, ami a műtétek utáni felépülésnél különösen fontos. Az egyik lábfejét már megműtötték, de szükség lesz még a csípő és a térd javítására is. A jó eredményeket ígérő kezelést Németországban végzik el. Az eddigi tornák eredményeként Luka már egyedül képes ülni, de az előrejelzések szerint járásra is képes lesz.

Ivánnál, az állandóan vidám, 6 éves, kommunikatív lendvai kisfiúnál VACTERL-szindrómát állapítottak meg, amelynél minden betű egy szerv (szív, hátgerinc, vese, nyelőcső, alhas) sérülését jelenti. A szindróma mellett B-típusú hemofíliát is diagnosztizáltak nála. A kis hős már 12 műtéten esett át, októberben – ha a covid-helyzet megengedi – egy újabb, urológiai beavatkozás vár rá Belgrádban. Ezt követően jövő márciusban egy szívműtétje lesz Olaszországban, ahova a gyermeket már hosszabb ideje viszik kezelésekre. A kisfiú gyenge immunrendszere miatt a nagy közösség, a gyermektársaság örömeit nem élvezheti. Figyelmes kisfiú, nagy szerelme a gitár és az ének, amit sajátos kreativitással ad elő.

 

 

MCSi Design