kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Otthoni oktatás, magántanulók

otthontan3821Szlovéniában az otthoni oktatást, a magántanulói státuszt a jogszabályok 1996 óta teszik lehetővé. A gyakorlatban mégis csak 2004-ben jelentek meg az első esetek, amikor négy gyereket oktattak otthon. A számok viszont évről évre magasabbak, a legnagyobb növekedés idén történt, amikor már 1.613 tanuló élt ezzel a lehetőséggel (tavaly 687), a zöme az első négy osztályban. Utánanéztünk, milyen a helyzet a muravidéki kétnyelvű általános iskolákban.

Az otthoni oktatás olyan oktatási forma, ahol a gyermek nem jár iskolába (de be van íratva), hanem magántanulóként otthon a szülei vagy a szülei által kiválasztott magántanárok tanítják. Az okok különbözőek. Valamikor elsősorban a hosszabb ideig beteg gyerekek, az élsporttal foglalkozó tanulók éltek ezzel a lehetőséggel, manapság ezeknek a palettája sokkal szélesebb. Az utóbbi két évben a járványügyi intézkedések is nagymértékben hatottak a számok növekedésére.

– Elsősorban a szülők döntéséről van szó, akiknek pedig nem kötelességük az okokról információt adni. Az ilyen jellegű oktatáshoz nincsenek külön feltételek, a szülőnek csak annyit kell tennie, hogy szeptember 1-ig az iskolának jelzi annak a nevét, aki otthon tanítja a tanulót, valamint a helyszínt, ahol a tanítás folyni fog. Tanév végén a tudás ellenőrzése következik, és amennyiben a tanuló ezt nem teljesíti, az otthonról tanulás megszűnik, a tanulónak újra iskolába kell járnia – tudtuk meg Vida Törnár Judittól, az 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola megbízott igazgatójától. A legnagyobb muravidéki kétnyelvű iskolában az idei tanévben két gyerek volt magántanuló (egy első és egy harmadik osztályos). Az iskolában ez a fajta tanulási rend három éve van jelen, az otthon tanuló gyerekek száma általában ugyanannyi minden évben.

A Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskolában az 2019/2020-as tanévben volt először magántanuló. Akkor három, egy évvel később négy, az idei tanévben pedig ismét három gyerek (második, ötödik és hatodik osztályos) tanul otthon. – Az egyik tanulónk már harmadik éve tanul otthonról. Korábban sem járt iskolába, már az első osztálytól otthon tanult, de akkor egy másik iskolába volt beíratva – tájékoztatta lapunkat az iskola szaktanácsadója.    

A Göntérházi Kétnyelvű Általános Iskolában és a Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskolában az idei tanévben és az előző években sem volt magántanuló, a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában sem találkoztak még ilyen esettel.

 

 

MCSi Design