kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

1. Szlovén Kerékpáros Kongresszus Dobronakon

kerekpkong3821Az idei Európai Mobilitási Hét kezdetéhez fűződött a szeptember 16-án és 17-én Dobronakon szervezett 1. Szlovén Kerékpáros Kongresszus. A találkozón képviseltette magát az Infrastrukturális Minisztérium, a Közúti Fejlesztések Igazgatósága, több szlovén község, fejlesztési, turisztikai ügynökség, oktatási intézmény.

A kongresszus Dobronak Község kezdeményezésére jött létre, lebonyolítását az Educenter központ segítette. Mivel lezárult a 2014–2020-as közműfejlesztési pénzügyi perspektíva, a kétnapos szakmai találkozó témaköre a kitűzött célok megvalósításának áttekintése volt. A kultúrotthon nagytermében zajló eseményen a szép számú résztvevő elemezte az állam és a községek tevékenységét és együttműködését. Cél többek közt a bringázók közlekedésbiztonságának javítása és a kerékpározás népszerűsítése a gyerekek, a fiatal korosztály körében. Már a kongresszus témafelvezetőiből kitűnt, hogy a kerékpározás népszerűsége az utóbbi 5–10 évben igencsak megnőtt, de a kerékpáros infrastruktúra sok téren lemaradást mutat. Az ütemesebb fejlesztést az egyre növekvő igények és a közlekedésbiztonsági hiányosságok teszik szükségessé. A tervek megvalósításához fontos a pénzforrások biztosítása és az elavult jogi megfogalmazások módosítása, elsősorban a leegyszerűsítés érdekében a kerékpásávok, -ösvények és -utak kiépítésére vonatkozóan.

– Elfogadhatatlan, hogy a megvalósítási folyamatok (tervezés, engedélyeztetés, kivitelezés) 6–7 évig is eltarthatnak, mint egy autópályánál – figyelmeztetett Willenpart Tomaž az infrastrukturális igazgatóságból.

 

 

A kerékpárutak építésére Szlovéniában 15 millió euró a keretcél. A közúti fejlesztések során ennek a duplája valósul meg, melynek keretében több kerékpáros sáv is kiépül.

Steklačič Gregor a fenntartható mobilitás igazgatóságából a szlovén kerékpárutak építését mutatta be a 2014–2020-as időszakban. A pénzügyi perspektíva kezdetén a projektekre 56 millió euró érkezett, de az összeg 2020-ra összege 196 millióra növekedett. Jelenleg 161 kerékpáros közlekedési projektet tartanak számon, értékük 156 millió euró. Mint itt is elhangzott, az egyre gyorsabban fejlődő és népszerű kerékpározáshoz újabb közművek létesítése szükséges. A jó tervezés alapja a most még hiányzó adatbázis és a lakosság szokásainak feltérképezése. Bemutatásra kerültek a kerékpárutak hiányosságai is, amik a legsűrűbben éppen a Muravidéken tapasztalhatók, amelyek miatt sok esetben veszélyes a közlekedés (nem megfelelő csatlakozások, közművek elhelyezése, talajjelzések hiánya…). A találkozó első napja kerekasztal-beszélgetéssel zárult.

A kongresszus második napján elsősorban a biztonságos kerékpáros közlekedéséről folyt a szó. A tervezett bringatúra az EuroVelo 13 Dobronak és a Vinárium kilátótorony közötti szakaszon a rossz idő miatt elmaradt.

   

 

Mikor lesz kerékpárút a Bakonaki-tóhoz?

A Bakonaki-tó az egyik leglátogatottabb turisztikai hely a tágabb környéken is. A növekvő látogatottság nagyobb forgalmat hozott a Dobronak és a tó közötti, mintegy 1,5 kilométeres úton. A jelenlegi mértékű motoros, kerékpáros és gyalogos közlekedési megterhelést a szűk, járda és kerékpárút nélküli út nem bírja el. Az út szélesítése turizmusfejlesztési szempontból is jelentős lenne. A kiépítésére azonban – úgy tűnik – továbbra is várni kell, hiszen a projekt egyelőre nem kapott állami támogatást. Az eddigi közműfejlesztési pályázatok a gazdasági, ipari övezetek korszerűsítésére vonatkoztak, turizmusra nem. Bár Dobronakon többször figyelmeztettek az út hiányára, a helyzet nem változott, így a Bakonaki-tó felé vezető út korszerűsítése, a kerékpáros és gyalogút kiépítése már csak a 2022–2027-es EU-s pénzügyi időszakban várható. A projekt előkészítése megtörtént, a pályázat kiírására készen állnak Dobronakon.

 

 

MCSi Design