kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Iskolakezdés előtt

cim3521Elkezdődött a 2021/22-es tanév, amely már a harmadik a járvánnyal „tarkított” iskolaévek sorában. A tanulók, diákok most az iskolában kezdik meg a tanévet, igaz, járványügyi korlátozások mellett, röviden úgy, ahogy júniusban zárták az előzőt. Újdonság, hogy a felsősök, illetve a középiskolások ingyenesen biztosított öntesztelést végezhetnek, illetve az is, hogy a tanítóknak, tanároknak eleget kell tenniük az úgynevezett PCT-feltételeknek. A cél egyértelmű: a gyermekeket minél tovább az iskolában tartani. 

Országos szinten 193.116 tanuló és 76.000 diák kezdi el a tanévet, 21.123 gyermek első ízben lépi át az iskolák kapuját. Különösen az utóbbiak miatt legyünk figyelmesek az utakon!

 

2021/2022-es tanévnyitó beiratkozási adatai

Hasonló létszámban és körülmények között, mint tavaly

 

Szeptember 1-jén a muravidéki kétnyelvű általános iskolákban összesen 828 tanuló, a kétnyelvű középiskolában Lendván pedig 272 diák ült az iskolapadba. A kétnyelvű területen – hasonló létszámban, mint tavaly – 95 kisdiák lépte át először az iskola küszöbét. A generáció közel 50 százaléka kezdi a párhuzamos szlovén–magyar (HOP), illetve a magyar nyelvi csoportban a betűvetést, ami viszont növekedést jelent. A tanévnyitó ünnepségek a járványhelyzet miatt elmaradtak, illetve módosult formában valósultak meg, a tanév – a tavalyihoz hasonlóan – szigorúbb körülmények között folyik. Két iskolában igazgatóváltás történt, a Pártosfalvi KÁI-ban pedig felújítási munkálatok folynak.

Az 1. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolában idén összesen 544 tanuló kezdte meg a tanévet, köztük 64 elsős, ami növekedést jelent a tavalyi létszámhoz képest. A központi iskolába Lendvára 57 elsőst írattak be, így három tagozatot alakítottak, a gyertyánosi tagiskolában pedig 7 tanulóval és egy tagozattal indult az első osztály. A 64 elsős közül 18 tanulót írattak a szülők a párhuzamos szlovén–magyar nyelvoktatási programba, négy tanuló a magyar nyelvi programban, míg 42 tanuló szlovén nyelven ismerkedik a betűkkel. Az elsősöket és szüleiket a járványügyi óvintézkedéseket betartva tagozatonként az iskola tornatermében fogadták tanáraik és Vida Törnar Judit megbízott igazgató. Az idei tanévben az igazgatóhelyettesek Cigut Jasna és Szőke Zita

A 2. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolának a 2021/2022-es tanévben 23 tanulója lesz, az első osztályba a sajátos nevelési igényű programban előreláthatólag egy tanuló sem indul, tájékoztatott Turk Roberta eddigi igazgató. Az idei tanévben ugyanis a megbízott igazgatói feladatokat Sep Krajnc Alisa látja el.

A Göntérházi Kétnyelvű Általános Iskolát az idei tanévben 82 tanuló látogatja, közülük 20 diák Magyarországról érkezik. Az első osztályban 11 gyereket fogadtak, ami néggyel több a tavalyi elsősök számánál: hét tanuló a magyar nyelvi, egy gyermek a párhuzamos magyar–szlovén nyelvi csoportban és három a szlovén nyelvi csoportban fog tanulni – tudtuk meg Šebjanič Valéria igazgatótól. Hagyományos tanévnyitót nem szerveznek, az elsősöket az igazgató és a tanárnők fogadják.   

A Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskolában 87 tanulóval indult az új tanév. Idén az elsősök száma a tavalyihoz képest bővült, szerdán 11 kisdiák lépte át először az iskola küszöbét. Közülük a szülők kilenc gyereket a szlovén nyelvi programba és kettőt a magyar anyanyelvi csoportba írattak, a párhuzamos szlovén–magyar nyelvoktatási program az idei tanévben nem indul. A járvány miatt az idei tanévnyitás a megszokottól eltérően folyt, éspedig interaktív módon: a tanulók a saját osztályukban nézik meg a már előre felvett rövid kulturális műsort – tudtuk meg Ivanuša Milena igazgatótól.

cimtanev3521A Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskolát összesen 92 tanuló látogatja az új tanévben, ami mintegy 10 százalékos esést jelent az előző tanévhez képest. A muravidéki kéttannyelvű általános iskolák közül ide jár a legtöbb magyarországi gyermek: összesen 35-en látogatják az intézményt, közülük kettő elsős. Távoktatásban összesen öt gyerek kezdi meg a tanulást. Idén összesen 9 kisdiák ült be az iskolapadba, ami a felénél is kevesebb, mint tavaly: a központi iskolába Pártosfalvára 6, a hodosi fiókiskolába 3 tanulót írattak be, a domonkosfai fiókiskola az évet elsős nélkül kezdi. Az elsősökből kettő gyermek a magyar nyelvi csoportban, öt gyermek a párhuzamos kétnyelvű csoportban, kettő kisdiák pedig a szlovén nyelvi csoportban kezdi meg a betűvetést – nyilatkozta Herman Jožefa igazgató.  

A Lendvai Kétnyelvű Középiskolában 272 diákkal indult az új tanév, ami némi növekedést jelent az előző tanévhez képest. Az első évfolyamba összesen 79 (tavaly 45) diák iratkozott be: 10 gimnazista, 8 vegyésztechnikus, 5 óvodai nevelő és 20 gépésztechnikus, valamint a szakiskolai programokba 6 bolti eladó, 7 autószerelő, 9 mechatronikai műszerész, 3 villanyszerelő és 11 fodrász. A szakiskolai programokat kiegészítő programok (3 plusz 2) első évfolyamába összesen 20 diák iratkozott be: 6 a közgazdasági technikusi, 9 a gépésztechnikusi és 5 a mechatronikai technikusi programba. Az első tanítási napon az elsős diákokat az iskola előcsarnokában fogadták. A tanévnyitó ünnepélyt szeptember 6-ára tervezik az iskolaudvaron, ha a körülmények lehetővé teszik, tájékoztatott Hajdinjak Prendl Silvija igazgató.  

 

 

Még tart a felújítás

A Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskolában a nyár folyamán zajló felújítások még nem értek véget. Az iskola igazgatója, Herman Jožefa néhány hét csúszással számol, de a késés ellenére bizakodó, hiszen a munka oroszlánrésze már befejeződött, csak a végső simításokat kell elvégezni. Ettől függetlenül azonban szeptember elsején a tanítás nem kezdődhetett meg az iskolában, így a kisdiákok ott folytatják a tanulást, ahol tavasszal abbahagyták. A tanórákat a helyi vadászházban és a kultúrházban tartják meg, ahogy szeptember elsején a pártosfalvi elsősök fogadása is a vadászházban történt, a hodosi elsősöket pedig a hodosi tagiskolában köszöntötték.

Az iskola felújításának második szakasza, a külső tantermek és kiülők kialakítása várhatóan októberben készül el, az épület teljes külső megújulását, vakolását pedig majd tavaszra tervezik. ak

MCSi Design