kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Az idősbarát régió kialakításáért

motivage3521A Motivage projektben résztvevő partnerek együttműködési megállapodást írtak alá Lendván, s közös munkájuk célja idősbarát régió kialakítása, a biztonságos és aktív időskort elősegítő körülmények kialakítása a határtérségben. A program az Interreg SI–HU keretében valósul meg a MURABA Európai Területi Társulás vezetésével.

Az együttműködési megállapodás lendvai aláírását megelőzően Kučan Mateja projektvezető a programismertetőn kifejtette: a Lendva és Szentgotthárd térségében idősbarát régió kialakítására vonatkozó terveket 2022. augusztus 31-ig kívánják megvalósítani. A mintegy 339 ezer euró értékű projektben partnerként magyar oldalról a Szentgotthárdi Városi Gondozási Központ és a rendelőintézet, illetve Szlovéniából Lendva Község, az MMÖNK, a Lendvai Idősek Otthona és a 2. Számú Lendvai KÁI szerepel, valamint a MURABA ETT mint vezetőpartner, mely a magyar és a szlovén nemzetiségileg vegyesen lakott területek együttműködését és fejlődését segíti a térség különböző szereplőinek összefogásával. Lendván a Városháza üléstermében a jelenlévőket Magyar János polgármester, Orbán Dušan, az MMÖNK alelnöke és Papp Bálint, a MURABA ETT igazgatója köszöntötte. Mindannyian a projekt jelentőségét és időszerűségét, szükségszerűségét emelték ki, hiszen a népesség egyre nagyobb mértékű elöregedésével szembesülünk. E szempontból fontos a különböző célcsoportok önellátó képességének minél hosszabb ideig való megőrzése és a saját környezetben történő közvetlen ellátása. A projektpartnerek a célokat az egyes eseményeken való közreműködés, egy jelzőrendszer kialakítása, szakmai tapasztalatmegosztás, mozgásprogramok szervezése, mentálhigiénés programok révén valósítják meg.

 

 

A Motivage projekt nyitókonferenciáján elhangzott Lendva és Szentgotthárd esetében a helyzetérétkelés, melyet Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökség Köszhasznú Nonprofit Kft. készített el. Az elemzés során felmérték a demográfiai helyzetet, a lakóhelyi környezetet, az egészségmegőrzési, idősgondozási és társadalmi részvételi lehetőségeket. A tanulmány helyzetjavítási javaslatokat is tartalmaz Lendva és Szentgotthárd térségére vonatkozóan.

 

 

MCSi Design