kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Teljesen új gát épült Benicénél

gat3521A szlovén és a horvát vízügyi igazgatóságok vezetőinek jelenlétében a múlt héten ünnepélyesen átadták a 890 méternyi magasgátat Benice alatt. A magasabb fokú árvízvédelmet jelentő közmű az Interreg Szlovénia–Horvátország Frisco 2.2 projekt támogatásával épült meg.

Az új létesítménynél az egybegyűlteket Magyar János, Lendva Község polgármestere köszöntötte, aki elégedettségét fejezte ki a beruházás megvalósulása kapcsán. Annak ellenére, hogy a Mura mellett élők megtanultak a folyóval élni, az árvíz miatt eddig nem voltak biztonságban. – A veszélyek és a károk megelőzéséhez, a nyugodtabb élethez fontos feltétel a megbízható árvízvédelem, amit ez a töltés végre biztosít Benicének – fogalmazott a lendvai polgármester.

Kramer Roman, a Szlovén Vízügyi Igazgatóság igazgatója az eseményen kiemelte: a Frisco projekt rendkívül fontos Szlovénia és Horvátország számára, hiszen a Mura nagy hatással van a térség lakosságának életkörülményeire. – A különböző kockázatok, köztük az árvízveszély csökkentésében rendkívüli jelentőségű a két ország együttműködése, amit a Frisco 2.2 projekt is bizonyít. Ennek megvalósításával az áradások ellen megvédtük az embereket és a földeket a Mura mindkét oldalán. Köszönet a kivitelezőknek, akik a pandémia ellenére is hatékony munkát végeztek – mondta Kramer.

 

 

A szakmai együttműködés jelentőségére mutatott rá Đurokovič Goran, a Horvát Vízügyi Igazgatóság vezetője. Szlovénia és Horvátország már 2016 óta szorosabbra fonta a szakmai együttműködést, aminek kezdete a Frisco 1.1 projekt volt. Ez nem építési program volt, hanem a jövőbeli aktivitások szakmabeli megalapozása. – Ma pedig már az eredményeket tudjuk felmutatni az új gát elkészültével Benicénél és a horvát Szentmárton településnél. Örülök, hogy összehangolt munkát tudtunk végezni – emelte ki Đurokovič.

A benicei gát felújítása a rossz állapot miatt a projekt keretében elsőbbséget kapott. A Mura-gáton még vannak kritikus pontok, a következő felújításra kerülő szakasz a gyertyánosi lesz, de az már a vízügyi illetékből történik meg.

A Frisco 2.2 szlovén–horvát árvízvédelmi projekt a tervek megvalósítására összesen 3 millió euró támogatást kapott, ebből Szlovéniát 1,6 millió euró illette meg. Ebből épült meg a Pomgrad Rt. kivitelezésében a 890 méter hosszú, trapéz alakú védmű Benicénél. A gát magassága 1,95–3,5 méter, koronájának szélessége 4 méter. Az új töltésbe mintegy 27 ezer köbméter földet, agyagot építettek be. A védművet sorompó zárja le, hiszen tilos rajta közlekedni, a közúti átkelési pontok a korábbi helyeken maradtak. A horvát oldalon mintegy 2 kilométernyi gát épült a muraközi Szentmárton település alatt, ahol a Frisco projekt zárókonferenciáját tartották meg.

 

 

MCSi Design