kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Gálics műterme fontos Lendva számára

galics3421A Népújság múltheti számában írtunk Gálics István lendvai grafikus hagyatékának sorsáról, köztük a Fő utcai műteremről és az ösztöndíjalapítványról is. Lendva Község hivatalos válaszát a műterem iránti hozzáállásáról és az alapítvány jelenlegi helyzetéről lapzárta után kaptuk meg.

Mint ebben kiemelik, Gálics István Fő utcai műterme a művész egyik testvérének tulajdonában van, aki ajánlatot tett a községnek az ingatlan eladására. Mivel a község jelenleg nem rendelkezik saját forrással az épület megvásárlására és felújítására, pályázati úton vagy egyéb források beszerzése révén törekszik ezt megvalósítani. „A műterem ugyanis – a művész életművének örökösei által végrehajtott néhány kisebb beruházástól és a Lendvai Galéria-Múzeumnak a művész halála utáni első években végzett restaurálási tevékenységétől eltekintve – az elmúlt 20 évben nem volt tárgya semmilyen más olyan beavatkozásnak vagy tevékenységnek, amely a művész örökségének megőrzéséhez kapcsolódna” – tájékoztatott Lendva Község.

A Gálics Alapítvány az alapító okirat alapján magánjogi jogi személy. Lendva Község nem rendelkezik benne részesedéssel, tehát sem jogokkal, sem kötelezettségekkel, s így nincs rálátása az alapítvány státuszára, helyzetére és működésére. Ezért az alapítvány jelenlegi helyzetéről szóló kérdésünket az alapítvány egyik alapító tagjához, illetve képviselőjéhez intéztük. Galič Kekec Alenka, a művész özvegye lapunknak azt nyilatkozta, hogy az alapítvány már közel tíz éve nem működik, az alapítványi számlát lezárták, jelenleg a nyilvántartásból való törléssel kapcsolatos tennivalók folynak. Továbbá elmondta, hogy az alapítvány évről évre egyre kevesebb forrással rendelkezett (néhány év után a községtől sem kaptak pénzt, az aukciók sem voltak elég sikeresek, a magánszemélyek és a vállalatok sem adományoztak az elvárások szerint), így arra kényszerültek, hogy a kezdetben több főiskolás továbbtanulását is anyagilag támogató alapítványt megszüntessék.

 

 

MCSi Design