kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Nem üzemel az ipari szennyvíztisztító

tisztito3321A környék ipari és technológiai szennyvizeinek tisztítását – az utóbbi időben ugyan erősen csökkentett mennyiségben – az egykori Nafta üzemi szennyvíztisztítója végezte külső megrendelők számára is. A létesítmény 2017-ben a Petios Kft. tulajdonába került. Mivel a megtisztított szennyvíz elvezetési módja nem felel meg a környezetvédelmi engedély feltételeinek, a tisztító működését végleg le kellett állítani.

A tisztító vegyes – üzemi, kommunális és csapadék – hulladékvíz tisztítására alkalmas, a Környezetvédelmi és Területrendezési Felügyelőség a környezetvédelmi engedély hiányában azonban már 2015 óta tiltja a Nafta Petrochem csődvagyonából megvásárolt ipari szennyvíztisztító berendezésből a megtisztított víz elvezetését a Kopica-patakba.

A környezetvédelmi engedélyt a berendezés jelenlegi tulajdonosának, a Petios Kft.-nek lenne kötelessége beszerezni, biztosítva az előírt feltételeket. A helyzet megvilágítására megkértük Rituper Boštjan cégigazgatót, de többszöri megkeresés után sem állt rendelkezésünkre.

Hivatalos tájékoztatással szolgáltak viszont a környezetvédelmi felügyelőségnél, amikor augusztus 6-ával elrendelték az ipari szennyvíztisztító végleges leállítását, azaz megtiltották a megtisztított víz elvezetését a Kopica-patakba. A további működtetéshez feltétel lett volna az elvezetést szolgáló nyomáscsatorna kiépítése a Mura folyóig. A csatorna kiépítésére a Nafta Petrochem már a csőd előtt megkapta a környezetvédelmi engedély módosítását, de az építési engedélyt a nyomáscsatorna kiépítésével nem egészítették ki.

Idén januárban a környezetvédelmi felügyelőség ismét megállapította, hogy a megtisztított víz továbbra is a Kopicába ömlik. A nyomáscsatorna csak az autópálya-felüljáróig, a Mura folyó védett területének határáig készült el, a teljes szakasz kiépítésének határideje 2017. október 1-je volt. Mivel ez nem valósult meg, a felügyelőség februárban az ipari tisztítóberendezésen megtisztított víz elvezetését a Kopica-patakba megtiltotta. A cég emiatt indított fellebbezését az illetékes szerv visszautasította. Az ügyet a holtpontról a négy kiszabott pénzbírság (összegük 70 ezer euró) sem mozdította el.

A helyzet végül odáig fajult, hogy leállt az ipari tisztítóberendezés. A három foglalkoztatott a létesítményben napi felügyeletet tart, de technológiai víz még a korábbi csökkentett mennyiségben sem érkezik. Nem hivatalos források szerint a tisztító eddig a havi 20–30 ezer euró bevételből fedezni tudta az alkalmazottak bérét és a rezsiköltségeket.

A hulladékok és maradékok forgalmazására bejegyzett Petios Kft. 2017-ben a 253 ezer eurós vételár mellett átvállalta a Nafta Petrochem csődvagyonából megvásárolt ipari tisztító összes tartozását és kötelezettségét (mintegy 2,3 millió euró).

Az üggyel valamilyen szinten feltehetően foglalkozik Lendva Község Tanácsa is, hiszen a zárt ajtók mögötti tárgyalásokról kiszivárgott, hogy gazdasági és környezetvédelmi ügyben tanácskoztak.

 

 

MCSi Design