kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Izgalmas futamok, gazdag kísérőprogram

vagtasajto3321Kedden délelőtt a Bánffy Központban a szombaton ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Muravidéki Vágtáról, a budapesti Nemzeti Vágta lendvai előfutamáról tartottak sajtótájékoztatót.

A nyilvánosságot Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, Magyar János, Lendva Község polgármestere, Kolenko Igor, a szervezőbizottság elnöke, Šooš Mihael, az MNMI igazgatója, illetve Bíró József, a Lóbarátok Egyesületének vezetője tájékoztatta.

Horváth Ferenc hangsúlyozta a magyar nép, illetve a muravidéki magyarság és a ló évezredes kapcsolatát, a vidékünkön szinte teljesen eltűnt, majd néhány magánszemély által felkarolt és megmentett lótartást, amely a Muravidéki Vágta projektjének hála újra szebb időket élhet, illetve újra fejlődhet. Kifejtette, a Vágta annak ellenére, hogy kifejezetten magyar nemzetiségi programként indult, át tudott hatolni a nemzetek közötti „szellemi határokon”, és közösen tudják megélni szlovénok, magyarok és a térségben élő egyéb nemzetek is.

Hasonlóképpen fogalmazott Magyar János polgármester is, aki hozzátette, a Muravidéki Vágta egy speciális, más élményt nyújtó turisztikai esemény, amely rendkívüli promóciós lehetőséggel bír a térségben, illetve a nagyvilágban is. Bíró József, a Lóbarátok Egyesületének elnöke röviden bemutatta az Arxa szállodával szemben elhelyezkedő versenypályát, a 430 méter hosszú homokos pályát, amelyen a lovasok a verseny során két és fél kört tesznek meg. A versenyen tízméteres, úgynevezett csúszó rajtot vesznek majd, és a megszokotthoz híven a nemzetiségi lovasok és a szlovén versenyzők külön kategóriában versenyeznek. A versenyen nem indíthatók az angol telivérek, illetve az argentin pónik, és csak a hagyományos, úgynevezett angolnyeregben lehet rajthoz állni. A jelenlegi adatok szerint 10 nemzetiségi és 8 szlovén versenyző vesz majd részt az előfutamokon, így az első esetben három, a másodikban két futam szervezése várható, de a jelentkezés még mindig lehetséges. A nemzetiségi versenyzők, ahogy eddig is, különböző településeket képviselnek. Hodos színeiben Sáfrányos Péter Aranyossal, Hídvég színeiben Gerenčer Marjeta Kinggel, Pártosfalva színeiben Békési Viktória Ramzes Juniorral áll rajthoz. Továbbá Hosszúfalut Bíró József képviseli Fox LS lovával, Zsitkócot Somi Erik Filou Fruskával, Gyertyánost Göntér Mario Cross and Dreams-szel, Lendvát Horváth József a Flyer du Pecos nevű lóval, míg Kótot Ftičar Ines képviseli Zafirral. A szlovén futamban nyolc versenyző vesz részt: Matej Grebenjak – Inferno, Monika Kocuvan – Polonca III, Božidar Borko – Anarij, Mitja Mramor – Frago, Robi Frece – Sky, Damjan Zidar – Atila, Teodor Kolarič – Jadranka és Jani Anderluh – Lavita.

Šooš Mihael, az MNMI igazgatója az előfutamok és a döntők között a rendezvénytéren megszervezésre kerülő, igencsak gazdag kísérőprogramokról számolt be, amelyek között minden generáció megtalálja majd a neki megfelelőt – ezekről már a Népújság előző számaiban, illetve az e heti szám hirdetésében is olvashatnak.

A sajtótájékoztatót a szervezőbizottság elnöke, Igor Kolenko moderálta, illetve zárta is le. Mint kifejtette, nem lényegtelen, hogy a Muravidéki Vágtára a belépés ingyenes, ami többek között a számtalan szponzornak is köszönhető, köztük a legnagyobbaknak, az MMÖNK-nak, Lendva Községnek, a Lendvai Agrárcégnek, a Bethlen Gábor Alapnak és az MNMI-nek. Kolenko egyben tájékoztatást adott a rendezvényen érvényes Covid-ellenes intézkedésekről is. A helyszínre csak érvényes PCT igazolással lehet belépni, de 15 euró ellenében helyben gyorstesztet is lehet kérni. A lelátókon kötelező lesz a maszk viselése.

A gasztronómiai kínálatról a csentei borászok, illetve a völgyifalui és a hosszúfalui turisztikai egyesületek gondoskodnak. A sátrakban a látogatóknak nem lesz kötelező a maszkviselés, ahogy a hathektáros terület egyéb pontjain sem.

 

 

MCSi Design