kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Idén már könnyebben terveznek, támogatják a diákokat is

sal 9Sal Község ünnepe augusztus 11-e, az 1999-es teljes napfogyatkozás napja. Tavaly a járványügyi korlátozások miatt nem került sor ennek megünneplésére, idén viszont méltóképpen megtették. A Domonkosfai portán múlt szombaton szervezett díszülésen és ünnepségen kiosztották a községi elismeréseket is.

A község hat településéről gyűlt össze a közönség a rendezvényen, ahol rövid áttekintés hangzott el az egyre jobban felzárkózó goricskói község közelmúltjában történt eseményekről.  Az ünnepély Črnko Jože alpolgármester köszöntőjével indult. Rövid felszólalásában kiemelte: a község fejlesztési irányának jelentős pillére az idegenforgalom és az ipar. A Peterloug Turisztikai Központ működésével és az ipari övezet induló építésével e két ágazat fejlesztésében megtörténtek az első lépések. A község tudatában van a környezetvédelem jelentőségének, amit bizonyított is azzal, hogy a közelmúltban határozott nemet mondott a hulladékégető felállítására – fejtette ki Črnko. Az egybegyűlteket domonkosfai házigazdaként köszöntötte Jakosa Emerik, Sal Község magyar önkormányzatának alelnöke is.

A községi tanács díszülésén Fartek Iztok polgármester mondott ünnepi beszédet. Kiemelte: amióta 2020-ban a község törleszteni tudta a múltból származó pénzügyi terheket, könnyebben tervezi a jövőt. Az ütemesebb fejlődést a járványhelyzet némileg visszafogta, az elmúlt másfél év megpecsételte az emberek életét is. A lakosság azonban felelősségteljesen gondolkodó, önzetlenül segítőkész és jótékonykodó volt, s erős összetartást tanúsított. Az említettekért a polgármester nyilvános köszönetet mondott.

 

{gallery}sk3221{/gallery

 

Az ismert gondok miatt a község számtalan fejlesztési lehetőségről maradt le, de lépésenként igyekszünk behozni ezt. Tavaly több középületet és területet rendeztünk, infrastruktúrát építettünk ki Domonkosfán, Markovcin, Salban. Épül az ipari övezet, esélyt nyújtva a helyi foglalkoztatásnak, és készül a területrendezési dokumentáció is. Amire pedig büszkék lehetünk, az a diákok és egyetemisták tanulmányainak támogatása, ami újdonságot jelent községünkben. Kezdetét veszi a kis tisztítóberendezések telepítése is, folyik az optikai kábelhálózat véglegesítése. Van víziónk, vannak világos céljaink, van akarat és kedv a megvalósításhoz - optimistán tekinthetünk a jövőbe. Szeretnénk, ha Sal Község a boldog és az elégedett emberek községe lenne – fogalmazott ünnepi felszólalásában Fartek polgármester.

Az ünnep alkalmából kiosztották a községi és polgármesteri elismeréseket is. Községi elismerésben részesült Časar Klement, a Dolenci ÖTE tagja, aki oroszlánrészt vállalt egy beteg kislány gyógykezelési költségeinek fedezésére szervezett gyűjtőakcióban. Fartek polgármester elismerésében két önkéntes, Janko Alojzija és Horvat Renata részesült a járvány alatt bizonyított segítőkész munkáért.

A kultúrműsorban a Sali Általános Iskola tanulói és a domonkosfai Petőfi Sándor ME népdalköre lépett fel.

MCSi Design