kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Használatban a PCT-ellenőrző applikáció

covidSzinte minden rendezvény – kulturális, sport vagy szórakozás – színhelyén és a vendéglátó egységekben is kötelező a PCT-igazolás felmutatása, követhetőségét mobil applikáció teszi lehetővé. Ellenőrzése – a múlt héttől - digitális leolvasóval történik. Ha a fertőzések száma növekszik, őszre a narancssárga fázis is visszaállhat. 

 

Nem kevés bonyodalom követte a PCT mobil applikáció üzembe vételét, de a múlt héttől – annak ellenére, hogy az információs biztosnak jogi szempontból még mindig fenntartásai vannak – már működtethető. Az PCT-igazolás QR-kóddal ellátott   applikációjából az ellenőrzés során kiolvasható a személy neve, születési éve, viszont az adatokból nem derül ki, hogy az illető védettsége melyik PCT feltételnek tesz eleget (oltás, kigyógyulás vagy tesztelés).

Mivel a fertőzések jelenlegi aránya növekvő irányt mutat, mely az előrejelzések szerint őszre a narancssárga fázist hozhat, nem világos, milyen formában indul majd el az oktatás az új tanévben (távoktatás vagy tantermi oktatás).  Egyelőre nincs határozat az oktatásban dolgozó személyek kötelező Covid-elleni beoltásáról, s nem tudni, milyen módon történik majd a továbbiakban a tanárok Covid-tesztelése és a diákok öntesztelése. A kormány járványügyi csoportja éppen a fiatalok (diákok, egyetemisták) és szüleik, családtagjaik, valamint az oktatási személyzet beoltását sürgeti, hiszen ettől függ majd, milyen módon indulhat a következő tanév. Változás várható a lakossági tesztelést illetően is, mely egy korábbi határozat alapján augusztus 23-ától fizetőssé válik munkahelyi felvétel esetén. A Covid-elleni védőoltás továbbra is ingyenes marad. 

A hét eleji Covid-fertőzöttségi adatok is növekedést mutattak, a delta vírus-mutáns miatt egyre több fiatal betegszik meg. A romló járványhelyzeten a lakosság átoltottsága javíthat, a nyájimmunitás 70 százaléknál áll be. Szlovéniában az átoltottsági arány csupán 39,4 százalékos (2 körös oltás esetén), ill. 51 százalék (első vakcinát kapottak) annak ellenére, hogy a védőoltást már előzetes regisztráció nélkül, kihelyezett, mobil egységek is végzik.  A gyermekek beoltása is jó irányban halad, de a vártnál alacsonyabb arányú. A muraszombati kórház oltópontján például a hét elejéig 252 személy vette fel a védőoltást.

Muravidéken az átoltottsági arány Muraszombat községben a legmagasabb 51,2%-kal (első oltás), illetve 45,1 százalékkal (2. oltás). A legalacsonyabb arányt Ljutomerben jegyezték fel 39,2, illetve 34,5 százalékkal. Az átoltottság a nemzetiségileg vegyesen lakott területeken a következő: Dobronak 40, illetve 35,9 százalék, Hodos 42,3, illetve 37,1 százalék, Lendva 48,2, illetve 43 százalék, Marác 46,9, illetve 40,6 százalék és Sal 46,9, illetve 40 százalék. A Covid-követő adatai szerint régiónkban a legmagasabb átoltottság a 70-74 év közötti korosztályban van 76,2 (1. oltás) illetve 71,8 százalékkal (2. oltás), a legalacsonyabb arány pedig a 30-34 éves korosztályban tapasztalható 33, illetve 28,1 százalékban.  

MCSi Design