kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Újabb két állandó népi kiállítás a Muravidéken

pajta dobronak

Elkészült a Domonkosfai Porta és a Dobronoki György- ház pajtájának belső kialakítása. A Szegedi Tudományegyetem néprajzi szakemberei a két épület szakszerű berendezése céljából érkeztek a Muravidékre. Az egyhetes terepmunka eredményét hamarosan a közönségnek is megnyitják.  

A Domonkosfai tájház pajtájának berendezése a járvány okozta körülmények miatt tavaly elmaradt. A munkálatokat július közepén, egy néprajzi tábor keretében pótolták a szakemberek. „A tájházak berendezésénél sokszor probléma a tárgygyűjtésből származó nagyobb eszközök elhelyezése. Itt, Domonkosfán ezzel nem volt gond, a pajtában a mezőgazdasági munkaeszközök, járművek méltó helyet kaptak, és ezzel a fennmaradásuk is biztosított – mondta dr. Mód László néprajzkutató a frissen berendezett pajtában, majd szólt a tárlat anyagáról: „Egy előzetes válogatást, konzerválást követően konkrét koncepció mentén rendeztük el a tárgyakat. Arra is figyeltünk, hogy legyenek olyan egységek, amelyek máshol még nem jelentek meg, ilyenek például a járművek és ahhoz kapcsolódóan a fogatolás eszközei - a kumet, a járom, szügyhám, vagy éppen a sráglás talicskák, ahogy itt helyben nevezik - mindemellett természetesen megjelennek a földművelés eszközei is. A tárgyak mellé feliratok fognak még kerülni, illetve lesznek tablók magyarázó szövegekkel, fényképekkel, rajzokkal – mondta a szakember. A néprajzkutatók csapata a helyi elnevezéseket is összegyűjtötte, így a helyiek és az ide látogatók is megismerhetik a tárgyak egykor, vagy éppen még ma is használt elnevezéseit, ami nem utolsó sorban a helyi nyelvjárást is tükrözi.

pajta domonkos

Dobronakon is sikerült olyan tárlatot létrehozni, amelyre minden helyi, illetve muravidéki büszke lehet. Dr. Simon András, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének vezető docense száz év tárgyi örökségét mutatta be a pajtában.  „Ami a faluban fellelhető volt, az itt ma megtalálható, megtekinthető. Ahogy belépünk, mindjárt egy különlegesen kialakított sarkot láthatunk: egy pintérműhely elevenedik meg korabeli szerszámokkal, eszközökkel, melyek révén a hangulatát is sikerült megragadni. Ezután következnek a szőlészet-borászat kellékei, majd a közlekedés, szállítás eszközei. A szántól a különböző szekérformákig láthatunk példákat, igákkal, szekérrudakkal kiegészítve. Itt is akad ritkaság, méghozzá egy korabeli trágyalészállító kocsi, amely valóban egyedi. A földművelés és gabonabetakarítás eszközei következnek: vetőgépek, sarlók, kaszák, eketípusok, boronák. Végül pedig elérkezünk a terményfeldolgozáshoz: a répavágótól a rostáig, mérlegek, zsákok és miegymás látható. A tárgyak között akad olyan, ami teljesen friss gyűjtés. Amiről úgy véltük, hogy helye volna a kiállításon, azt spontán felkutattuk és elkértük. A helyiek pedig ezúttal is nagyon készségesen segíttetek. A végeredménnyel nagyon elégedettek vagyunk” – nyilatkozta.

A Domonkosfai Porta pajtájának hivatalos megnyitója november elejére várható, a Dobronaki György–ház pajtáját pedig a tervek szerint még ebben a hónapban megnyitják a nagyközönség számára.

MCSi Design