kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Tizenkét órás oltópont a kórházban

korhaz Poklukar 2A magasabb átoltottság elérésének érdekében Janez Poklukar egészségügyi miniszter kezdeményezésére a múlt héten 12 órán át működő oltóközpont nyílt a Muraszombati Általános Kórházban.

    A rendelőben minden munkanap, valamint szombatonként 8 és 20 óra között nyílik lehetőség a lakosság számára a koronavírus elleni ingyenes védőoltás felvételére. Az oltóanyagok közül szabadon válaszható a Moderna, az AstraZeneca, a Pfizer és a Janssen vakcina. Az oltópont felkeresésére a kórház ingyenes parkolást biztosít a kórház udvarán.  Az újonnan bevezetett szolgáltatáshoz oltócsapatok  állnak rendelkezésre a muravidéki négy egészségház(Lendva, Muraszombat, Ljutomer és Gornja Radgona) jóvoltából. A vakcinát a kórház biztosítja, az oltásra előzetes bejegyzés nem szükséges. Hasonló tizenkét órás oltóközpontot eddig a Maribori UKC és a brežicei kórház működtetett.

    A rendelő megnyitása alkalmából Muraszombatba   látogató Janez Poklukar miniszter találkozott Grabar Daniel kórházigazgatóval, valamint az egészségházak, a területi Egészségügyi Biztosító és a NIJZ vezetőivel és a kórház tanácsának elnökével. Grabar elmondta: továbbra is feladatuk az egészség szakszerű biztosítása és a lakosság megfelelő tájékoztatása. A kórházban naponta 600-800 pácienst látnak el, számítanak kísérőik oltásfelvételére, amihez így gyorsan és egyszerűen hozzájuthatnak.

A lakosság átoltottsága meghatározó tényezője a covid-fertőzés terjedésének és a közéletet korlátozó intézkedések meghozásának. „Szlovéniában a 65-70 százalékos átoltottság a cél, ehhez azonban nagyobb nemzeti egységet kell elérni a védőoltás-felvétel terén, hasonlóan, mint ezt 1990-ben, Szlovénia önállósulásakor tettük” – fogalmazott Poklukar.

MCSi Design