kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

A halállomány védelme, a szolgáltatások bővítése

horgasz30211A Lendvai Horgászegyesület Cserencsócon megtartott tisztújító közgyűlésén Jerebic Jože elnök új mandátumot kapott. Ivanuša Maks az egyesület tiszteletbeli tagja lett, Horvat Atila és Zadravec Ivan pedig a Szlovén Horgászszövetség plakettjét vette át.

A közgyűlésen beszámolók hangzottak el az éves munkáról, a szervezet gazdasági helyzetéről. Az elnök jó eredményekről tájékoztatta a tagokat, beszélt a járvány idején bekövetkezett szigorításokról, valamint az igényeket figyelembe véve történő haltelepítésekről. Az egyesület gazdasági beszámolójából kiderült, hogy a tavalyi évben 109.720 euróval gazdálkodtak, a horgászjegyek eladásából 54 ezer, a tagsági díjakból 35 ezer érkezett az egyesület számlájára. A kiadások alatt 107 ezer euró szerepelt, amit többnyire anyagi eszközökre költöttek.

horgasz30213A tisztújítás során Jerebic Jože eddigi elnök új mandátumot kapott. Az öt alapegységből két-két tag kapott megerősítést az igazgatási bizottságban. A dobronaki tagegység gyűlésén Horvat Atila kapta a legtöbb szavazatot (71), őt Zadravec Ivan követte (64 szavazat). A lendvai alapegységből Nemeš Boštjan és Lebár Julian, Kótból Nagy Ladislav és Nagy Peter, a petesházi egységből pedig Žižek Stanko és új tagként Jezernik Goran szerepel, míg a cserencsóci horgászegység két delegált tagja Pucko Janez és Kreslin Ivan. Az elnökség tisztújítása mellett sor került a fegyelmi és a felügyelőbizottsági tagok megválasztására is. A horgászok fegyelmi ügyeinek elbírálása Nagy Ladislav hatáskörébe tartozik a következő négy évben.

Az 526 nyilvántartott taggal működő egyesületre a jövőben is komoly feladatok várnak. A tisztújítással megerősítették, hogy az egyesületnek továbbra is fő célja a halállomány fejlesztése és védelme, a szolgáltatások szélesítése. Új mentőövek és egy áramfejlesztő beszerzését tervezik, valamint a lendvai horgászotthon teraszának a felújítását. A hetven év feletti tagokat felmentették a munkaakciók alól, a fiatalabb tagok számára továbbra is 16 óra önkéntes munka érvényes, amit 35 euró befizetésével tudnak kiváltani. Az öt alapegység vezetőinek október végéig kell leadniuk a munkaakciók ütemtervét. Az egyesület számláján 2021. július 22-én 49.227 euró volt.

horgasz302112A közgyűlés döntött arról is, hogy amennyiben az országos szigorítások lehetővé teszik, augusztus nyolcadikán kerül sor a Horgászcsászár címért rendezett versenyre a Bakonaki-tónál.

A közgyűlés zárórészében Ivanuša Maks, a Lendvai Horgászegyesület tiszteletbeli tagja lett, míg Horvat Atila és Zadravec Ivan a Szlovén Horgászszövetség plakettjét vette át Milićić Igortól, a szövetség főtitkárától, aki felszólalásában többek között hangsúlyozta, hogy idén valamivel alacsonyabb összeget határoznak meg a koncessziók fizetésére. A főtitkár szerint a jövőben is vitathatatlanul közös érdeknek kell maradnia a szlovén horgászvizek természeti értékeinek megőrzése. Rámutatott arra is, hogy országos szinten nagy károkat okoz az őshonos halállományban a kormorán. A szövetség a közeljövőben egy új szakmunkatárs foglalkoztatását tervezi, aki a környezetvédelem terén dolgozik majd. A közgyűlés zárórészében még elhangzott, hogy a 2022-es horgászengedélyek év végén történő kiváltásánál felhasználható a kormány idei turisztikai utalványa is.

Gönc Edit

 

 

 

MCSi Design