kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Lendva: tanácsülés újra a Városházán

letanacs2921A járványhelyzet enyhültével a múlt héten ismét az ülésteremben tartotta meg soros ülését Lendva Község Tanácsa. A tagok elfogadták az idei költségvetés megvalósításának féléves beszámolóját, valamint több időszerű rendeletet.

Lendva Község 2021-es költségvetésének féléves realizációja jócskán 50 százalék alatti úgy a bevételi, mint a kiadási oldalon. A bevételek a tervezett összeg 35 százalékában (6,1 millió euró) valósultak meg (a tőkebevételek, az állami és az EU-s folyósítások maradtak el a várttól). A kiadások 21 százalékban (4 millió euró) realizálódtak, ebből a beruházási kiadások 7 százalékban (770 ezer euró) vannak jelen. A költségvetésen belüli átcsoportosítások 1,6 millió eurót tettek ki, a község nem folyamodott újabb hitelhez. A hozzászólásokban nem bővelkedő ülésen a költségvetés féléves realizációjával kapcsolatban Süč Dejan tanácstag több kérdést tett fel: megvalósulhatnak-e az idénre tervezett projektek, a község miért nem támogatta a lendvai középiskola érettségi táncát, miért késik a műkedvelő csoportok programtámogatása, milyen kiadások képezik a féléves, 53 százalékban megvalósuló polgármesteri tevékenységet – ezekre majd írásbeli válasz érkezik. Egyébként a beszámolót a tanács egyhangúlag elfogadta.

 

 

Süč Dejan tanácstag arra a kérdésére is írásban kap választ a községi hivataltól, hogy kinek a felhatalmazásával nyilatkozott a polgármester a vízügyi törvény referendum-kampányában, a törvény támogatására hívva fel a szavazópolgárokat, hiszen Lendva Község nem szerepelt a szervezők között. Magyar János polgármester kifejtette: demokráciában élünk, mindenki ismertetheti véleményét.

Kiegészítették és letisztították, a törvénnyel összehangolták a kulturális jelentőségű infrastruktúra jegyzékét (egyelőre 17 épületet tartalmaz), amellyel majd a minisztériumi megerősítést követően különböző pályázatokon beruházási pénzekre lehet jelentkezni. A közérdekű kulturális létesítmények listájáról lekerültek viszont egyes településeken a faluotthonok.

Mivel megváltozott a területrendezési törvény, megváltozott a kommunális illeték elszámolási módja is, ehhez pedig hozzá kell igazítani a vonatkozó községi rendeletet. Az első olvasatban megerősített rendelet szerint az új kiszámítási mód a polgárok számára nem hoz magasabb árakat. Az illetéket az új építkezések esetén kell fizetni annak területe után, a törlesztés pedig több részletben is lehetséges. A törlesztés azonban feltétele az építési engedély megszerzésének. Egy standard nagyságú egylakásos ház esetében Lendván a kommunális illeték 2.715 euró, ami az egyik legalacsonyabb nemcsak a Muravidéken, hanem az országban is. Az illetékfizetés alóli kivételek között vannak a tűzoltók, az egészségügyi és a temetői épületek.

A tanács továbbá elfogadta a község területén élő roma közösségnek a szélesebb társadalmi életbe való bekapcsolását szorgalmazó 2021–2030-as akcióterv–t, melyet Horvat Nataša, a romák érdekeit képviselő tanácstag mutatott be. Az akciótervet a tanács támogatta, a hozzászólók szerint viszont szükséges javítani az egyéni felelősség és következményvállalás tudatát. 

Az ülés – tanácstagok egyhangú jóváhagyásával – a nyilvánosság, tehát az újságírók kizárásával zárult, hiszen egy– a nyilvánosság számára még fel nem tárható ügyet tárgyaltak meg. Az eljárás végéig az ügyről nem nyilatkoznak.

 

 

Kinevezések, támogatások

A tanács kinevezte a nyilvánosság képviselőit az alapított intézetek tanácsaiba: a Könyvtár és Kulturális Központ tanácsába Požonec Robertet és Tivadar Évát, a Galéria-Múzeumba Gerics Ferencet, a Turisztikai és Fejlesztési Közintézetbe pedig Tibaut Antolin Helenát és Marton Vesnát. Kinevezésre javasolták Kuzma Gorán pályázót a Lendvai Idősek Otthona igazgatói tisztségére. Támogatást kapott a Muravidéki Fejlesztési Régió Tanácsának közös jelöltlistája, melyen szerepel Magyar János polgármester is.

 

 

MCSi Design