kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Újabb intézkedések nélkül

covid2821Szlovéniában is már megjelent a gyorsan terjedő delta covid-mutáns, s a fertőzöttek száma növekvő trendet mutat, főleg a fiatalok körében. A helyzetet felelős viselkedéssel és a védőoltás felvételével lehet uralni, illetve megelőzni az őszi negyedik hullám bekövetkeztét.

A kormány az elmúlt egy hétben újabb intézkedéseket nem hozott. Változatlanok azok az esetek, ahol PCT igazolás felmutatása szükséges, mint ahogy a kötelező maszkviselés is változatlan maradt. A Szlovéniába való belépéskor azonban változás várható, július 15-étől az országba csakis PCT igazolás vagy digitális covid-igazolvány felmutatásával lehet belépni tekintet nélkül arra, milyen színű fázisban van az ország, ahonnan a beutazó érkezik.

A NIJZ a múlt héten közzétette, hogy az oltószer szabadon választásán kívül lehetséges a covid-vakcinák keverése, például vektorvakcina (AstraZeneca, Janssen) után mRNS-vakcina (Pfizer, Moderna) felvétele az emlékeztető második oltás beadásához. A két oltás között legalább négy hétnek kell eltelnie. A vakcinák keveréséhez egyéni nyilatkozat szükséges arról, hogy az oltást felvevő személy tisztában van az esetleges következményekkel. Egyértelmű szakmai indoklás a keverésről még nincs.

 

A látogatáshoz PCT igazolás szükséges

A Muraszombati Általános Kórházban ismét lehetséges a betegek látogatása, viszont ehhez a PCT (kigyógyulás, beoltás, tesztelés) bizonylat felmutatása szükséges, illetve 72 óránál nem régebbi gyorsteszt. A látogatás a beteg 5 napi kórházi kezelése után lehetséges egy egészséges személy számára, legfeljebb 15 percre, minden munkanap 15 és 16 óra között. A súlyos betegek, gyermekek, kismamák látogatása kivételt jelent, a részleteket a kezelőorvosnál kell megérdeklődni.

 

 

MCSi Design