kele
perec1
garas1
65. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2021. 06. 24.
kiscim2521
 

Drágul a hulladékgyűjtés

hodkozs21211A Hodos Községi Tanács múltheti rendszeres ülésén elfogadták a 2020-as zárszámadást, döntöttek a szennyvízkezelési és a hulladékkezelési díjról, a sírbérleti díjakról, illetve több regionális vonatkozású kérdésről is.

A község a múlt évben 663 ezer euróból gazdálkodott, bevételeik nagy részét az adók tették ki. Kiadásaik 647 ezer euróra rúgtak, ebből beruházásokra 177 ezer eurót költöttek. A többi kiadást a működési költségek és a támogatások jelentették. Összegezve, a tavalyi évet 15 ezer euró többlettel zárták.

hodkozs21212A tanács megerősítette a községi közutak – kisebb módosításokat szerepeltető – besorolásáról szóló rendeletjavaslatot. A tanács döntésének értelmében 2021-ben változatlan marad a szennyvízkezelési díj összege, viszont emelni voltak kénytelenek a hulladékkezelési díjon. A hulladékkezelést végző Saubermacher-Komunala vállalat ugyanis 10 százalékkal megemelte szolgáltatásai árait, így a hodosi községben is többe kerül ezentúl a hulladékgyűjtés. A kommunális szemét kilójáért a továbbiakban 0,21 centet, míg a biohulladék kilójáért 0,22 centet kell fizetni. A tanács a továbbiakban meghatározta a sírhelydíjakat is. A község lakosai számára továbbra is változatlanok maradnak az árak, kisebb módosítás történt viszont az urnafal esetében. Azoknak a személyeknek, akik nem rendelkeznek a községben állandó lakhellyel, 500 eurót kell fizetni a helyvásárlásért. A község lakosai számára ez ezentúl is ingyenes marad.

A tanácstagok jóváhagyták a Hodosi Óvoda tavalyi évre vonatkozó működési beszámolóját is, valamint a Muraszombati Egészségház autóvásárlási kérelmét. Szóba került a Pomurske Lekarne gyógyszertári közintézet is, a tanács ugyanis kézhez kapta a közintézmény, valamint az alapító tanács létrehozásáról szóló rendelettervezetet. A dokumentumot nem tárgyalták, Orbán Lajos polgármester viszont megjegyezte, hogy elsősorban politikai kérdésről van szó, és előbb vagy utóbb Hodos Községnek is állást kell majd foglalnia az ügyben.

A tanács megerősítette a „B” vízellátó rendszer korszerűsítésére benyújtott beruházási tervet is.  Az ülés végén a polgármester tájékoztatta a tanácsot, hogy hamarosan megkezdődhet a községben az optikai hálózat lerakása, amelyet, ha a bürokrácia engedi, összekötnek a patak medrének helyreállításával. A községi kitüntetésekről a tanács még nem döntött, a tanácstagok javaslatait június 20-ig várják.

 

 

MCSi Design