kele
perec1
garas1
65. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2021. 06. 24.
kiscim2521
 

Ismét az olaszrizlingek taroltak

borcsente20211A környékünkön tevékenykedő szőlészeti, borászati egyesületek közül a lendvai és a csentei már megszervezte a 2020-as évjáratú borok minősítését. A dobronaki egyesület egyelőre még nem döntött a minősítésről.   

A Lendvai Szőlő- és Gyümölcstermelők Egyesülete március 28-án az új Lendva-hegyi faluotthonban szervezte meg a minősítést. A versenyre összesen 63 bormintát neveztek be, zömét az egyesületi tagok szolgáltatták. A minősítést öttagú bizottság végezte el Novak Ernest elnökletével, ŽuničBarbara, KrampačEgon, Gruškovnjak Dragica és Felső Alen tagokkal, s a borok minősítése a hagyományos 20 pontos rendszerben történt. A legtöbb, 15 minta ezúttal is a házasított fehérborok kategóriájában érkezett, a legmagasabban értékelt minta a lendvai Lovrak Branko bora lett 18 ponttal. A kategória átlageredménye 17,45 pontot tett ki. Az olaszrizlingek kategóriájában idén koilenc mintát neveztek be, a kategória első helyén pedig két termelő osztozkodott 18,17 ponttal, a lendvai Horvat Branko és a gyertyánosi Režonja Mihael. A kategória átlageredménye a magasnak számító 18,03 pont lett. Kilenc mintát neveztek be a termelők a chardonnay borok versenyébe is, az első hely 18,20 ponttal az idén Hanc Jožef gomilicai borászt illette meg. A kategória átlageredménye csak 16,93 pont lett, de ehhez leginkább egy kizárt minta járult hozzá. A minősítésen három sárgamuskotály volt jelen, köztük 18,10 ponttal a Gornja Bistrica-i Krampač borászat bizonyult a legjobbnak. A győztes is ez a borászat lett a sauvignonon ötmintás versenyében is, itt a Krampač borászat 18,30 pontot ért el. A termelők négy mintát neveztek be a szürkebarátok minősítésére, a legjobbnak a lendvahegyi Kelenc borászat bizonyult 18,03 ponttal. Az illatos tramini kategóriában is négy minta jelent meg, a Krampač borászat pedig itt is nyert, méghozzá magasnak számító 18,43 ponttal. Ez egyben a minősítés legmagasabb pontszáma, beleértve a különleges szüretelésű mintákat is. A rajnai rizlingek az idén valamivel rosszabb eredményeket mutattak, a három benevezett minta között a gyertyánosi Kepe Štefan bizonyult a legjobbnak 17,70 ponttal. A többi borfajtánál csak egy-kettő minta jelent meg a minősítésen, köztük kiemelkedő, 18,30 pontszámot ért el a Krampač borászat pinot noir mintájával. 

borcsente20212A Csentei Szőlőtermelők Egyesületének idei egyesületi borminősítése mind mintaszámban, mind a benevezett minták sokféleségében kimagaslóra sikeredett. Május 13-án a faluotthonban Vodovnik Tadeja elnökletével, Štabuc Roman, Felső Alen, Fehér Marika és Krampač Egon tagságával 32 borfajta összesen 95 mintáját minősítették. Hagyományosan jelen voltak a magyarországi termelők is, így a borminősítésnek nemzetközi jellege volt. A legtöbb, 26 mintát itt is a házasított fehérborok közé nevezték be, a legjobbnak a lendvai Paušič Ivan bizonyult 18,17 ponttal, de 18,13 ponttal a szintén Lendvai Gönc Franc és 18,07 ponttal a gyertyánosi Režonja Mihael mintája is átlépte a bűvös 18,01-es határt. A kategória átlageredménye 17,52 pont lett. A három benevezett furmint között a legjobb eredményt szintén Paušič Ivan érte el 18,07 ponttal. A 13 olaszrizling között 18,27 ponttal a felsőlakosi Prša Bojan lett a legjobb, őt 18,23 ponttal a csentei Magyar Romeo, illetve 18,17 ponttal a lendvai Paušič Ivan követi. A három legjobb minta mellett további négy minta lépte át a 18,01-es határt, vagyis aranyérmes minősítést, különleges minőséget képvisel. A kategória átlaga 17,76 pont lett. A chardonnay borok versenyét négy minta között a letenyei Somogyi Tibor nyerte 18,20 ponttal. A rajnai rizlingek Csentében is valamivel gyengébb eredményt értek el, a hat minta között 17,97 ponttal a lendvai Kosi Franc bizonyult a legjobbnak. A többi kategóriában már csak egy-kettő minta jelent meg a versenyen. Kimagasló eredményt értek el a következő minták, illetve termelők: a minősítés legmagasabb pontszámát, az igencsak magas 19,57 pontot a nemesvitai Csali Szőlőbirtok érte el 2018-as évjáratú olaszrizling jégborával. Szépen szerepelt a felsőlakosi Király István sauvignona 18,07 ponttal, a pusztaszentlászlói Horváth Zsolt királyleánykája 18,13 ponttal, a letenyei Kuprivecz József cserszegi fűszerese 18,20 ponttal, a letenyei Horváth Szabolcs és a pusztaszentlászlói Kaj István Irsai Olivér-mintái 18,13, illetve 18,10 ponttal. Továbbá nagyon szép pontszámokat kaptak a zenitek is, amelyekkel a lenti Rónási Gyula és Röszler Attila-Árpád 18,10, illetve 178,07 pontot szereztek. A vörösborok között 18,27 pontot ért el a már említett Csali Szőlőbirtok 2018-as évjáratú cabernet sauvignonja, illetve a zalaegerszegi Norsics Ferenc 2020-as cabernet sauvignonja 18,10 ponttal.

Ahogy a felvezetőben már jeleztük, a Dobronaki Szőlőtermelők Egyesülete még nem döntött arról, egyáltalán szervez-e egyesületi borminősítést, Horváth Bojan elnök szerint ez azonban csak egy későbbi időpontban lehetséges. 

A minták és az eredmények gyors elemzése után egyértelműen kimondható, 2020 nem a rajnai rizlingek éve volt, de a chardonnay és a sauvignon borok is értek el már magasabb pontokat. Kimondható az is, hogy hagyományosan jó, sőt kimagasló eredményeket mutat vidékünkön továbbra is az olaszrizling, illetve az általában alacsonyabbra minősített házasított fehérborok is.      

 

 

MCSi Design