kele
perec1
garas1
65. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2021. 06. 17.
kiscimn2421
 

A turizmusról a nyári szezon előtt

turiz20210Az idegenforgalmi szektorban dinamikusan folynak az előkészületek a kihívásokkal teli nyári szezonra, bár nem tudni még közelítőleg sem, mire lehet számítani. A Muravidéken több újdonsággal, programfrissítéssel készülnek; az alábbiakban Lendva és Dobronak idegenforgalmi szektorát vesszük nagyító alá. Mindkét helyen tisztában vannak azzal, hogy a látogatottság kedvezőre forduló statisztikái ellenére is van bőven tennivaló. A témakört Bukovec Martinával, a lendvai és Horvat Erzsébettel, a dobronaki turisztikai intézet igazgatójával jártuk körül.

Sok mindenben gyökeres, hosszú távú változásokat hozott a turizmusba a koronavírus-járvány. A szektor a könnyítések ellenére még most sem lélegezhetett fel teljesen, s a nyitás sem lesz könnyű, hiszen az idegenforgalmi szolgáltatók már igen hosszú ideje csak digitális módon tarthatják a kapcsolatot a piaccal, s a vendégeket is csupán online módon szólíthatták meg.

– Némi pozitívumot ez mégiscsak hozott, hiszen így most több volt a digitális promóciós kampány. Mi a lendvai bortermelőkkel készítettünk kisfilmet, ezzel szólítottuk meg a „határtalan” piacot – mondja Bukovec Martina, aki május 12-étől a Lendvai Turisztikai és Fejlesztési Közintézet új igazgatója.

turiz20211– A célom az, hogy a környezet felismerje intézetünk jelentőségét, mely szakszerűen és az emberek érdekében dolgozik. Sajnos nagyon sokan nem tudják még, mi minden mögött állunk éppen mi. Egy szakmai intézmény vagyunk, mely képes a környékre új projekteket hozni és realizálni is ezeket. Szeretnénk a turisztikai szegmensben előrelépést tenni, a fiatalokat ösztönözni, hogy vállalkozzanak az ágazatban – mondja Bukovec Martina, majd a tavalyi látogatottság statisztikájával folytatja: – A vendégéjszakák száma a 2019-es rekordszámú 132 ezerről a felére, 66 ezerre csökkent. Visszaesett a Vinárium kilátótorony látogatottsága is, ahol a három éve tapasztalható 90 ezres átlagos látogatószám tavaly a négyhónapos zárlat mellett 62 ezer volt. Ami így persze nem rossz eredmény. Tény az is, hogy a látogatók számát a Lendvai Terme vendégeinek száma is befolyásolta, akik zömében hazai, osztrák és német vendégek voltak. Ma az új tulajdonos birtokába került szálló helyzetét nem ismerjük, nem tudjuk, mire számíthatunk – mondja az új vezető.

– A járvány azonban a legnagyobb gondot a kisebb szolgáltatóknál, a vendéglőknél, szálláskínálóknál okozta, azoknál, akik gazdagítanák a turisztikai kínálatot. Az intézkedések enyhítése nem hozott teljes könnyítést számukra, hiszen a pénzügyi és személyzeti gondok mellett most még a vendégek Covid-igazolását is ellenőrizniük kell, ha részben nyitni kívánnak. Valljuk be, a közszféra a megrázkódtatásokat könnyebben vészeli át, ezért az intézetünk, amennyire teheti, segíti a község turisztikai szereplőit. Nyilván nem anyagilag, hanem szervezéssel, promócióval, marketingtevékenységgel – sorolja az igazgató. E célból készül egy gasztrokiadvány, majd egy kisfilm is a vendégeknek útmutatóként arról, hol, melyik vendéglőben lehet a bográcson kívül más tájjellegű ételt kóstolni. A promóció az Európai Gasztrorégió projekt keretében zajlik, melyhez Lendva Község is csatlakozott, s eddig több vendéglős is mutatott érdeklődést.

– Azoknak, akik több napra érkeznek Lendvára, a jövőben is felkínáljuk a környék nevezetességeinek megtekintését. Tudjuk, hogy nem minden vendéget kimondottan csak a kultúra és a művészet érdekel, mást is keresnek a kikapcsolódás során – mondja Bukovec Martina. Tájékoztatást a TIC irodájában lehet kapni Lendva központjában, ahol kisebb ajándékboltot is működtetnek. A TIC fő tevékenysége pedig a helyi turisztikai csomagok felkínálása és az idegenvezetés, s az utóbbi aktívabb hozzáállást követel. Jól bevált a Vinárium szórt szobás szálloda a Lendva-, a Dobronak– és a Sztreleci-hegyen. A hálózatban lévő borospince-tulajdonosok a szállás meghirdetett árának több mint a felét megkapják a hálózat rezsiköltségeinek levonása után. Tavaly a 12 szálláskínálónál 1.800 vendégéjszakát jegyeztek fel. A szobakiadó reggelit nem kínálhat, de megszervezheti az étkeztetést.

 

 

– A segítségükre kívánunk lenni ebben, így három különböző kulináris kosarat készítünk el tartósabb élelmiszerekből, hazai termelőktől. Látjuk azonban, hogy a választékos kínálathoz nincs elegendő helyi termelő. Tehát egy újabb feladatunk lehet ezek ösztönzése. A kosarakat a TIC irodájában is meg lehet majd vásárolni. A Covid-intézkedések betartásával ezen a héten újra elindítjuk a házi piacot a Templom téren, a tervek szerint havonta többször. Elkészült és kiadható már a négy házikó is a Muránia központ szomszédságában. A házikók a nálunk honos és termesztett fűszernövényekről kapják a nevüket, mint a menta, a zsálya, a citromfű, a kakukkfű; ez egyedibb, mint a javasolt, fákról való elnevezés. Ez az irány ráadásul könnyen továbbfejleszthető: ültetvényt alakítunk ki, a növényeket kaspókban a házikókba helyezzük, fűszerként és teaként felkínálhatjuk őket… Ehhez még a község jóváhagyását várjuk – említi meg Bukovec Martina, aki a hagyományos és jól bevált nyári rendezvényekről egy kicsit visszafogottan beszél, hiszen nem tudni, milyen Covid-intézkedések határozzák meg a nyári turistaszezont. Tervezik a Vinárium fesztivál megszervezését, ennek keretében a bográcsfőző versenyt, de valószínűleg nem a szokásos tömeges formában. Hasonló várható az augusztusi Halászléfőző verseny és a szeptemberi Lendvai Szüret esetében. Lendva azonban idén egy különös csúcsot, Guiness-rekordot kíván elérni, hiszen 1.500 kiló, azaz 3.000 adag bográcsot kíván elkészíteni, mégpedig szeptember 4-én. Csonkított formában, elvitelre készített ételekkel megtartják a hotizai horgásznapokat és a Spárganapot Hosszúfaluban már e hónap végén. A szabadtéri zenés-szórakoztató rendezvények megszervezése azonban még mindig bizonytalan.  

A lendvai Turisztikai és Fejlesztési Központ új igazgatója azonban bízik a helyzet mielőbbi javulásában. Az utóbbi évek egyik legnagyobb turisztikai beruházásáról, a Lendva-hegyi felvonóról, a gondoláról kifejtette, hogy szívesebben látná a korábbi, már a kilátótorony építésekor előtérbe került kezdeményezést, amelyet azonban nem valósítottak meg.

– A hegyi utak forgalomtól való mentesítését inkább a környezetbarát, kisebb járművek, minibuszok felhasználásában látnám szívesen. Ezt az opciót a hétvégéken lenne érdemes alkalmazni. A turista a város központi parkolójában hagyná a kocsiját, illetve ott állnának le a nagy turistabuszok, ahonnan kisebb járművekkel a hegyre szállítanánk őket. Az autósok, a kerékpárosok és a gyalogosok közlekedése a hegyi utakon jelenleg nem biztonságos, és ez nincs rendjén, valamit ez ügyben tehát valóban tenni kell – mondja Bukovec Martina.

 

 

Lakókocsik tömege a Bakonaki-tónál

 

Habár a Bakonaki-tó, valamint a Dobronak és környékének turisztikai kínálatára is erősen hatott a járványügyi helyzet, de mivel a látványosságok jórészt a természetben vannak, az enyhítések hamar meghozták a kirándulók nagyobb számát.

turiz20212– A Bakonaki-tónál tavaly is 70 ezer körül mozgott a látogatók száma, így nem beszélhetünk visszaesésről – mondja a Dobronaki Környezeti és Idegenforgalmi Intézet igazgatója, Horvat Erzsébet. – Úgy tűnik, hogy nagy volt az emberek kirándulási vágya, s a természetben, séta közben, az energetikai pontok nyugalmában biztonságban érezték magukat. A kirándulások, a társasági események a megengedett korlátok között beindultak, de sajnos nem így van ez a vendéglősöknél, akik az októberi zárlat után csak most nyithattak újra, de csak részben és a látogatók védettségi igazolásának ellenőrzése mellett. De élénkebb lett a kerékpáros turizmus és egyre több az adrenalinra vágyó látogató is, akik a szenvedélyüket a tó melletti kalandparkban élhetik ki – fejti ki Horvat Erzsébet. – Megváltozott azonban a vendégek összetétele, most nem csoportosan, ügynökségek közvetítésével és buszokkal érkeznek, hanem inkább egyénileg, személyautókkal, és belföldről. Korábban a látogatók túlnyomó része Magyarországról jött. Mivel szálláshelyeket a járvány miatt a szabadidős vendégek nem tudtak igénybe venni, új utazási trend lett a lakókocsis kirándulás Dobronakra is. Tavaly a számuk meghaladta az 500-at, csak május 1-jén a 70-et, így Dobronak Község kénytelen volt számukra is parkolót biztosítani, hiszen a személykocsikat sem utasíthattuk el. Ahogy az intézkedések lehetővé tették, kinyitott az információs irodánk és az ajándékbolt is, ahol azonban ugyanannyi látogató mellett csökkent a bevétel. A kézműves termékeket és élelmiszert kínáló bolt ünnepnapokon és vasárnaponként nem lehet nyitva, akkor sem, ha turisztikai boltról, 200 négyzetmétert nem túllépő alapterületű üzletről van szó. És csak akkor fogadhat vásárlókat, ha a munkát a cégvezető/tulajdonos vállalja, míg a kórházakban, busz- és vasútállomásokon, a benzinkutakon a boltok működhetnek külön feltétel nélkül. A negatív megkülönböztetésre már december óta sikertelenül figyelmeztetik az állami illetékeseket.

 

 

Az idegenforgalom zárlata alatt a Dobronaki Környezeti és Idegenforgalmi Intézetnél különböző promóciós anyagokat készítettek és felújították a tó körüli közműveket, ösvényeket, padokat, korlátokat.

– Saját kezdeményezésünkre egy kisebb tanösvényt alakítottunk ki a fő parkolótól a tóig vezető sétaút mellett. Több mint 18 fajta fát jelöltünk meg egységes táblákkal, szlovén, magyar és latin nyelvű felirattal. Most az információs iroda előtt fűszerkertet tervezünk kialakítani a nálunk honos zöldfűszerekkel. Továbbá két új képeslappal kedveskedünk vendégeinknek, s letéphető térképet készítettünk a község látványosságairól, vendéglátói szolgáltatóiról, a szálláskínálókról az elérhetőségek feltüntetésével. Kialakítottunk három különböző távú túrautat is, melyek a sztreleci és a dobronaki szőlőskereteket is érintik. A távot gyalog és biciklivel is be lehet járni. Felfigyeltünk ugyanis arra, hogy a túrázási lehetőségek iránt főleg a lakókocsikkal érkező vendégek érdeklődnek: leparkolnak, majd gyalog vagy bringával járják be, kutatják fel a környéket – mondja az igazgató. Dobronak látványosságai zömében egynapos kirándulókat vonzanak, többen a környékbeli fürdőkből érkeznek. A látogatók a tó mellett és a falu vendéglőiben, a hegyi borospincékben hazai jellegű ételekkel és nedűvel kaphatnak új erőre. Dobronakon egyelőre több mint 30 szálláshellyel rendelkeznek, s ezek iránt – a turisztikai bónok miatt is – nagy az érdeklődés. Továbbra is megtartják a házi termékek piacát a tó mellett.

A Dobronaki Környezeti és Idegenforgalmi Intézet tavaly több projektet zárt sikeresen. A Zöldet szeretnénk (Zeleno želimo) szlovén–horvát program alapján az információs iroda berendezését újították fel. A Te-Le-Ka-Land projekt külön eredményes volt, a jól bevált és látogatott Tavitündér Fesztivált továbbra is megszervezik, idén is. A Szőlőhegyi piknik projektet decemberig meghosszabbították. Újonnan a Las kiírásán egy elektromos autóra pályáztak Dobronak Községgel közösen. Egyébként Horvat Erzsébet kiemelte, hogy a környékbeli és a falubeli turisztikai intézetekkel, valamint egyesületekkel, őstermelőkkel és kézművesekkel jó kapcsolatot ápolnak, a helyieket szinte minden rendezvényükbe bevonják. Eredményként könyvelik el, ha a vendégek újra és újra visszatérnek.

– A turizmus szinte minden szereplője számára végzünk promóciót a különböző vásárokon, kiállításokon. Ezek az elmúlt egy évben a virtuális térbe kerültek át. Amit azonban hiányolunk, az a termelők, szolgáltatók ez irányú nagyobb érdeklődése – jegyzi meg Horvat Erzsébet. A nyárra tervezett rendezvényekről elmondja, hogy a bizonytalanság ellenére tervezik a Turizmus napjainak programját, s készülődnek a Vid kerékpáros maratonra is. A község rendezvénynaptára ugyan elkészült, de a kivitelezést a Covid-körülmények határozzák meg továbbra is.

 

 

MCSi Design