kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Erősebb Mura-gát épül Benicénél

gat1621A Frisco 2.2. szlovén–horvát határon átnyúló árvízvédelmi projekt keretében magasgát épül Benicén is. Az árvízveszély csökkentésére irányuló intézkedések értéke 3 millió euró, melyből Szlovéniát 1,6 millió illeti meg. Ebből a keretből Benice alatt 882 méteres szakaszon egy teljesen új és szilárdabb Mura-gát építése van folyamatban.

A Mura folyó mellett lévő települések – adott esetben a Spondja Bistricától Benicéig húzódó mintegy 30 kilométernyi szakaszon – komoly árvízveszélynek vannak kitéve, amit a rossz, javításra szoruló töltések csak fokoznak. A helyzet javítását és ezzel a nagyobb árvízmegelőzési szint létrehozását tűzte ki célul a Frisco 2.2. együttműködési projekt (Interreg Szlovénia–Horvátország 2014–2020 határon átnyúló program).

Az együttműködési szerződést tavaly októberben írták alá, a konkrét intézkedések a muraközi Muraszentmártont, a Lendvai községben pedig Benice település környékét érintik. A Mura-gát rekonstrukciója, illetve az új védmű kiépítése a muraközi Muraszentmárton–Križevci–Hlapičina térségben már tavaly befejeződött. Benice határában a beruházás a koronavírus-járvány miatt csak idén februárban indult el. A folyamatban lévő építési munkálatok kivitelezője a Pomgrad-Vgp Rt., a tervek megvalósítását nagymértékben befolyásolják azonban az időjárási viszontagságok. Amint azt Kustec Anton, a Szlovén Vízügyi Igazgatóság Muravidéki Szektorának vezetője elmondta, a gátépítési munkálatok elvégzésének határideje július 4-e. Úgy számolnak, hogy addig már használatbavételi engedéllyel is rendelkezne a gát.

– A benicei Mura-gát teljes egészében új nyomvonalon épül. Erre a célra mintegy 1,8 hektárnyi területet vettünk igénybe a szlovén mezőgazdasági földalaptól. A beruházás léptéke miatt építési engedélyt is kellett igényelnünk. Az árvízvédelmi munkálatok, melyek nem csak Benice, hanem a két ország számára is rendkívüli jelentőségűek, a tervek szerint folynak – mondta Kustec.

 

 

A töltés hossza 882 méter, a védmű trapéz alakú, a magassága a tereptől függően 1,95–3,5 méter magas. A gátkorona szélessége négy méter. Az új gáttestbe mintegy 27 ezer köbméter földet és agyagot építenek be az ivanjci és a lipovci bányából. A beruházási terv szerint a töltés teljes hosszúságának külső oldalán intervenciós, karbantartási és szervizutak készülnek. A töltés felső részét rámpa zárja le, hiszen tilos lesz rajta közlekedni. A közúti átkelések azokon a pontokon lesznek lehetségesek, ahol eddig. Mint megtudtuk, a benicei Mura-gát megépítését követően a vízügyi illetékből megjavítják a felújításra szoruló töltés gyertyánosi, hotizai és Dolnja Bistrica-i részét is. Az említett kritikus pontok javításával a Mura-gát teljes egészében nagyobb árvízvédelmet és biztonságot jelent a térség és a lakosság számára. A magasgátak a Frisco 2.2. programterületén a Mura mindkét oldalán 4.600 embert, ötezer épületet és 1.900 lakóházat védenek meg a folyó veszélyeitől. Ezen belül Benicén 70 ingatlant és mintegy 200 lakost, többek közt a háttérvizektől is, amik a 2005-ös és a 2014-es árvíz esetén jelentettek nagy veszélyt.

 

(Fotó: Galič Tomaž)

 

 

MCSi Design