kele
perec1
garas1
65. évfolyam
16. szám
Megjelenés:
2021. 04. 22.
kiscim1621
 

Járda Kapornakon, lakások Hodoson

hodos10211A múlt héten a Hodos Községi Tanács második olvasatban elfogadta a község 2021-es költségvetését, valamint határozatokat fogadott el az éves sport- és kulturális tevékenységekről, illetve az utak karbantartásáról.

A községi tanács tagjai második olvasatban megerősítették a 2021-es költségvetést, amelyben valamivel több mint 157 ezer eurót szánnak beruházásokra. A keretből megépül Kapornakon a járda, illetve az egykori hodosi posta helyiségeinek átalakítása is megtörténik. A költségvetésben az előirányzott 799 ezer euró helyett 735 ezer euró bevétel szerepel, mert 64 ezer euróval kevesebb támogatás érkezik az államkasszából. Emiatt a költségvetés első olvasatához képest a kiadási oldalon is változások történtek. A helyi magyar önkormányzat hodos1021támogatását 81 ezer euróról 70 ezerre csökkentették, és egyelőre le kellett mondaniuk az új tűzoltókocsi vásárlásáról is. Erre eredetileg 40 ezer eurót terveztek. Kénytelenek voltak a beruházásokra szánt összegeknél is csökkenteni a keretösszeget, így a már említett egykori hodosi posta épületének lakásokká való átalakítására 63 ezer euró helyett 51 ezer eurót különítettek el. A tervek szerint az összegből az épület földszinti részét szeretnék rendbe hozni, majd a lakások kiadásából befolyó összegeket is felhasználva a tetőtéri rész átalakítása következik a jövőben. A kapornaki járda megépítésére 62 ezer eurót szánnak, míg a hodosi közvilágítás korszerűsítésére 20 ezer eurós hodos10212keret maradt. A sportprogramokra és a tűzoltóságnak szánt támogatás összege változatlan maradt. A kiadások összértéke 730 ezer euró.

A községi tanács meghatározta a nem kategorizált utak használati díját is, ez 1 hektár földterületre 6 euró a községben lakók számára, míg a kívülről érkezőknek 12 euró. A tanács elfogadta a községi utakról és a közúti közlekedésről szóló szabályzatot, valamint a 2021-es kulturális és sportprogramok támogatására vonatkozó pontozási rendszert, amely nem változott az előző évekhez képest.

A tanácstagok tudomásul vették a péterhegyi rendőrállomás éves beszámolóját is, amely szerint a múlt évben a községben valamivel nőtt a közúti közlekedésben tapasztalt és a közrend megzavarását jelentő szabálysértések száma.

 

 

MCSi Design