kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

Betiltják a rétegrepesztést a Muravidéken is?

fracing0621Az Infrastrukturális Minisztérium a múlt év végen tette közzé a bányászati törvény módosítási és kiegészítési javaslatát, ami a hidraulikus rétegrepesztési eljárás alkalmazásának lehetőségét, illetve tilalmát is tartalmazza. Hova sorolja majd a törvény a petesházi gázmezőt?

A törvény módosítási javaslatának közvitája január 22-ig tartott, ez idő alatt lehetett az illetékes tárca felé észrevételeket, megjegyzéseket tenni.

Mivel a fracking a Muravidéket, szűkebben a petesházi olaj- és gázmezőt érinti leginkább, az Infrastrukturális Minisztériumnál érdeklődtünk a beérkezett megjegyzések számáról és természetéről. Kiderült, hogy a törvénymódosítási javaslatra aránylag sok, több mint 30 észrevétel érkezett, különböző egyesületek, civilkezdeményezések, egyének, valamint a Szlovén Geológiai Intézet és Szlovén Villamosművek Holdingjának részéről is. Megjegyzéseik többnyire jogi természetűek, kivéve azt a kilencet, melyek szűkebben a hidraulikus rétegrepesztéses földgázkutatásra, a fracking betiltására összpontosítanak. Ezzel kapcsolatban több azonos lényegű észrevétel érkezett: Lendva Község, hét egyesület, valamint egy bányászati szakértő részéről. A szakmai nyilvánosság a fracking alkalmazásának törvényi rendezésére nem nyújtott be megjegyzést. Egyetlen észrevételük a követelmények rendszerének felállítására vonatkozik, ami még nagyobb biztosítékot jelentene a káros környezeti hatások ellen.

A bányászati törvény beterjesztett módosítására a közvélemény is felfigyelt. Csalódást keltette, hogy a javaslat csupán a nagyobb szabású hidraulikus rétegrepesztést tiltja, a kisebb léptékű beavatkozások meghatározott feltételek mellett továbbra is engedélyezettek lennének. Ilyen kitermelés lehetősége a petesházi gázmezőn legalább 30 kútból feltételezhető. Lendva Község fő észrevételében elvárja a magyarázatot arra vonatkozóan, mit kell érteni „kiterjedt hidraulikus rétegrepesztés” alatt, továbbá szorgalmazza a fracking teljes körű betiltását is. A bányászati törvény módosítását a kormány már az Országgyűlés felé továbbította elfogadásra, várhatóan áprilisban kerül napirendre.

Addigra már a feltett kérdésekre is elvárhatók az egyértelmű válaszok a kutak üzemeltetését illetően Petesházán, Csentében és Völgyifaluban, melyben mintegy tíz éve a brit Ascent Resources cég érdekelt. Főleg az üzemképes Pg 10-es és Pg 11-es furatokat érinti a kérdés, melyek kapacitásnövelésére újabb beavatkozást terveznek, amihez azonban környezeti hatástanulmány és az ARSO jogerős környezetvédelmi beleegyezése szükséges. A tanulmány szükségességét a cég eddig sikertelenül vitatja, a munkálatok elvégzésének ellehetetlenítése miatt pedig pert kíván indítani Szlovénia ellen az eddigi, mintegy 50 millió eurós befektetés megtérítése miatt. Az Ascent Resources szlovéniai partnere a Geoenergo, amely szénhidrogén-kitermelési koncesszióval rendelkezik 2022. május 28-ai lejárattal.

A gázkitermelés növelésének szándéka összefügg a petesházi gáztisztító üzemelésével, azaz a készülék beindításának megtérülésével, ami 280 ezer köbméter napi földgázkapacitást jelent. A jelenlegi napi kitermelés a várt alatt maradt, ezért a kutak termelékenységet 245 ezer köbméterre szeretnék növelni. A gáztelepet a Pg 10-es és Pg 11-es furatokból látnák el, amelyekben állítólag már 2015 tavaszán is rétegrepesztést hajtottak végre. A nagy csóvájú láng, a búgás, a rezgés aggodalmat váltott ki a környéken, főleg az ivóvízkészlet szennyeződése miatt aggódnak sokan.

   

Lendva Község, az „Állítsuk meg a rétegrepesztést Szlovéniában” civilkezdeményezés és a Focus környezetvédelmi egyesület álláspontjai egyértelműek: az államnak rendszerszintű törvénnyel kell rendeznie a hidraulikus rétegrepesztés tilalmát a fosszilis üzemanyagok kitermelése során Szlovéniában, a törvény elfogadásáig pedig moratóriumot szabjon ki rá. Mint ismeretes, erre indult 2020-ban ellenzéki kezdeményezés, de a kormány és az Országgyűlés elutasította azt.

 

 

MCSi Design