kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

A szlovén kultúra ünnepe Lendván

Slokult0621A szlovén kultúrünnep előestéjén a virtuális térbe költözve osztották ki Lendva Község idei polgármesteri elismeréseit a kultúra terén elért eredményekért. A díjazottakat – Gaberski Mantraši, Lendvai Prekmurje Néptáncegyesület, Muravidéki Tengermellékiek és Isztriaiak Egyesülete, Vita Kamarakórus, valamint Horváth Botka Áron – kisfilmen mutatták be.

Magyar János polgármester ünnepi köszöntőjében kifejezte meggyőződését, hogy a járványügyi helyzet okozta leállás (ami a kultúra terén is nagy veszteséget jelent) akár további új, érdekes és minőségi projektek készítésére ösztönözhet. – Alkalom ez arra is, hogy helyismereti gyűjtemények, az értékeket bemutató filmek és monográfiák, a város történelmi épületei segítségével még inkább megismerjük saját városunkat, vidékünket, és ebben kivételes szerepe lehet az összes kulturális, nevelési-oktatási intézménynek és persze a médiának is – mondta a polgármester.

 

 

A rendezvény ünnepi szónoka a tavalyi díjazott, Perger Valerija Rába-vidéki szlovén oktatási szaktanácsadó volt, aki a szlovén kultúra napját a szlovén szó szeretetével és szépségével azonosította. – Nincsenek fontos és kevésbé fontos nyelvek, csak nyelvek, amelyek lelkünk, akaratunk és vágyaink bensőséges tükrei, a mi személyazonossági igazolványunk – mondta beszédében, majd hozzátette, hogy a nemzetek csak a nyelvükben és kultúrájukban képesek élni és megmaradni.

A beszédek után következett a virtuális díjkiosztó. A zenei és énekkultúra ápolásáért, valamint vidékünk népszerűsítéséért polgármesteri elismerésben részesült a Gaberski Mantraši csoport és a lendvai Prekmurje Néptáncegyesület, amelyek tevékenységüket gazdag népi hagyományainkra építik. Vidékünk multikulturális arculatának megőrzéséért polgármesteri elismerésben részesült a Muravidéki Tengermellékiek és Isztriaiak Egyesülete, akiknek tragikus, egyben pedig hősies története összefogja a közösséget, ugyanakkor pedig arra kötelezi őket, hogy történetüket az új nemzedékekkel is megismertessék. A zeneművészetben elért eredményekért, a kultúra terjesztéséért és vidékünk népszerűsítéséért polgármesteri elismerésben részesült a Vita Kamarakórus, amely sokéves működése során számos zenei eredménnyel büszkélkedhet. Az idén a 18. évfordulóját ünneplő kórus több nemzetközi versenyen vett részt, ahonnan szép eredményekkel tért haza. A filmművészet terén elért eredményekért és vidékünk népszerűsítéséért polgármesteri elismerésben részesült Horváth Botka Áron fiatal rendező és forgatókönyvíró, aki már jónéhány, nemzetközi fesztiválokon díjazott rövidfilmet, dokumentumfilmet és zenés videoklipet tudhat magáénak. Legnagyobb sikerét tavaly érte el, amikor a Szlovén Filmfesztiválon, a Részecskék című rövidfilmjét Vesna-díjjal jutalmazták.

Az alkalmi kultúrműsorban a Lendvai Zeneiskola tanárai, valamint Soldat Damir zenei kísérete mellett Novak Pia szólista vett részt.

 

Muravidéki Prešeren-díjasok

A Szlovén Köztársaság legrangosabb díját a művészet terén elért eredményekért 2021-ben két muravidéki alkotó is kiérdemelte. Prešeren-életműdíjban irodalmi munkásságáért részesült Feri Lainšček muravidéki író, költő és drámaíró, Sandi Červek muravidéki festőművész pedig a Ptuji Galériában szervezett 1 + 1 = 11 című kiállításáért a Prešeren-alap díját kapta.

 

 

MCSi Design