kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

Emlékezni kell minden nap

holokauszt0521Január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából Borut Pahor, Szlovénia államelnöke, Magyar János, Lendva Község polgármestere és Boris Hajdinjak, a Maribori Zsinagóga igazgatója koszorút helyezett el az 1947-ben a holokauszt áldozatainak tiszteletére felállított emlékkőnél a hosszúfalui izraelita temetőben. 

A koszorúzás utáni rövid sajtótájékoztató során mindhárman a folyamatos emlékezés fontosságára és a felelősségre hívták fel a figyelmet. Magyar János polgármester hangsúlyozta az elhurcolt lendvai zsidó származású lakosság fontos szerepét Lendva fejlődésében. „A lendvai zsidóság építészeti és szellemi öröksége Lendva történelmében kiemelkedő szerepet tölt be, városunk identitásának egyik alappillére.” Borut Pahor államfő nyilatkozatában kitért a mai világban egyre gyakoribb, korlátozás nélküli gyűlöletbeszédre és annak messzemenő káros hatására, az erkölcsi és emberi felelősségvállalásra. „Valamennyiünknek, különösen, akik nyilvános szerepet vállaltunk, tartózkodnia kell minden olyan beszédtől vagy magatartástól, amelyet bárki sértőnek, ellenségesnek vagy akár erőszakra ösztönzőnek érthet. Ez az erkölcsi és emberi kötelességünk. Azoknál, akik pedig aktívan részt veszünk a közéletben, ennek politikai elkötelezettségnek is kell lennie” – hangsúlyozta Pahor, és a toleranciát, valamint a szabadelvűséget szorgalmazta. Boris Hajdinjak igazgató (ismét) felhívta a figyelmet arra, hogy 76 év után Auschwitzban még mindig nincs felállítva emlékhely, nemcsak a lendvai, hanem az összes szlovén áldozat emlékére. „Ugyanis az áldozatok ezt megérdemlik, és csakis rajtunk múlik, hogy ez meg is történjen.”

 

 

Máthé László Eduárd lendvai magyar főkonzul, aki szintén főhajtással és koszorúzással rótta le tiszteletét az áldozatok emléke előtt, a holokausztot történelmünk egyik legsötétebb időszakaként jellemezte. „Ezek a dolgok nem múlnak el – velünk vannak, kísértenek a mindennapjainkban. Az, ami ezzel a közösséggel itt Lendván és azzal a többmillió emberrel Európában történt a második világháború alatt, az egy kimondhatatlan dolog, erre szavakat nem találhatunk – csak a gondolatok, az érzések maradhatnak velünk” – nyilatkozta. A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) nevében Orban Dušan alelnök helyezett el koszorút.

Két nappal a nemzetközi emléknap előtt a Lendvai Kultúregyesületek Községi Szövetségének elnöke, Bogdan Tatjana és munkatársai emlékkavicsot helyeztek a kivégzett zsidók emlékművére.

Az izraelita emlékhely koszorúzása egyben a jelen és a jövő nemzedékek figyelmeztetése arra, hogy hasonló tragédia soha többé ne történjen meg.

 

 

MCSi Design