kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

40 éves a Lendvai Kinológiai Egyesület

kinologia04211Idén január 16-án ünnepelte megalapításának 40. évfordulóját a Lendvai Kinológiai Egyesület, amelyet akkoriban a helyi egészségházban alapított tíz kinológiai rajongó, köztük Šinko Štefan, aki az egyesület első elnöke lett.

kinologia04213Az egyesület gyorsan fejlődött. 1984-ben elkezdték Lendván a kutyakiállítások szervezését, amelyekre minden második évben került sor. 1987-ben megrendezték az első nemzetközi kutyakiállítást is Lendván, amely Šinko Štefan szerint rövid idő alatt európai szintű renomét szerzett magának, így sok volt a nemzetközi vendég, köztük bírák is. „Mindezt a lendvai közönség is nagy érdeklődéssel fogadta, a kiállítások jó hangulatban zajlottak, magasrangú politikusok is eljöttek, köztük Janez Drnovšek egykori szlovén államfő is járt itt. Ez pedig jó reklámként is szolgált városunknak” – mondta Šinko Štefan, aki elismert kinológiai bíró és ma a Szlovén Kinológiai Szövetség elnöke. Legutóbb 2018-ban volt Lendván nemzetközi kutyakiállítás, amelyre 21 országból 627 tenyésztő jött el összesen 914 kutyával. 

kinologia04212A jelenlegi elnök, Požonec Robert büszke az egyesületre, amelynek a munkája elmondása szerint elismert nemcsak Szlovéniában, de a tagok a világban is kiválóan képviselik Lendvát. Van köztük négy bíró is: Šinko Štefan, Simčič Jelka, Polajnar Marjan, Koren Barbara. A sok szép mellett az elnök szerint természetesen voltak nehezebb pillanatai is az egyesületnek, mely a kutyával foglalkozó önálló, sajátos jellegű szaktudománynak szentelte magát.

Az egyesület jelenlegi munkája főleg a kiállítások szervezéséből áll, de az elnök szerint egy-egy sétára a kutyákkal vagy előadásra is van idő. Idén egy háromnapos kutyakiállítást terveznek, amelyre előreláthatólag szeptember 17-e és 19-e között kerülne sor Gyertyánosban. A jeles évfordulót is mindenképp meg szeretnék ünnepelni egy ünnepi akadémia keretében, amikor arra lehetőség lesz, fejtette ki Požonec Robert egyesületi elnök.

Szabó Rudolf

 

 

MCSi Design