kele
perec1
garas1
63. évfolyam
43. szám
Megjelenés:
2019. 10. 24.
kiscim4319
 

praktika2Tavasszal a hőmérséklet emelkedésével az emberre és házi kedvencekre is veszélyt jelentő vérszívó kullancsok egyre nagyobb számban vannak jelen a környezetünkben. A hiedelmekkel ellentétben nemcsak az erdőben, hanem a kiskertben vagy a panelházak zöldövezeteiben, tóparton, játszótéren is elszenvedhetjük a paraziták csípéseit. Egy egyszerű kullancscsípés által is komoly betegségeket lehet elkapni, éppen ezért érdemes megelőzni a bajt.

Bővebben...

Az október már évek óta az élelemről szól, hiszen október 16-án ünnepeljük világszerte az étel világnapját. A Világélelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) kiemeli, hogy napjainkban sajnos a világon jelen van az éhezés is, ami elfogadhatatlan a világon rendelkezésre álló pénzügyi és technológiai erőforrásokat ismerve. Az #ÉhezésNélkül szlogen felhívja a figyelmet a fejlett és az alulfejlett világ közötti növekvő szakadékra.

Bővebben...

Szlovéniában idén már az ötödik egymást követő évben került megrendezésre a születendő gyermekekre vonatkozóan az alkohol káros következményei tudatosításának nemzetközi napja. A Magzati (fetális) alkohol szindróma (FAS) napját négy kilences jelképezi szeptember 9-én 9:09-kor (a 9. hónap 9. napján, 9 perccel 9 óra után), mivel a terhesség 9 hónapjában egész életen át tartó károsodást jelenthet a születendő csecsemő alkohollal károsítása. Terhesség alatt nincs biztonságos alkoholos ital, nincs biztonságos mennyiségű alkohol és nincs biztonságos terhességi időszak az alkoholfogyasztásra. Ez azt jelenti, hogy minden alkoholtartalmú ital minden mennyiségben és minden terhességi időszakban egészségügyi kockázatot jelent a magzatra, a még meg nem született gyermekre nézve. Ezért az Országos Népegészségügyi Intézetben (NIJZ) ösztönözzük és támogatjuk az alkoholmentes terhességet.

Bővebben...

A vízhez kötődő kikapcsolódás nagyon fontos az ember egészsége és komfortérzete szempontjából. A testmozgás mellett az emberek kikapcsolódással, pihenéssel és játékokkal szórakoztatják magukat, ezáltal erősítve és megőrizve az egészségüket.

Bővebben...

A megfelelő alvásminták és a jó mentális egészség, a stresszkezelés mellett a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás változatossága jelentősen hozzájárulhat az egészség megóvásához és javításához.

Az Egészségügyi Világszervezet felnőtteknek szóló irányelvei 150 perces mérsékelten intenzív fizikai aktivitást vagy heti 75 perces intenzív testmozgást javasolnak az egészség megőrzése és a kockázati tényezők megelőzése érdekében, de ajánlatos megduplázni ezt a mennyiséget, és még több mozgást javasolni az egészség javítására. Ez különösen fontos a gyermekek számára, mivel úgy tűnik, hogy a mérsékelt vagy nagy intenzitású fizikai aktivitás legalább 60 perces ajánlása túl alacsony. Másrészről a fizikai inaktivitás az élet minden szakaszában bizonyos krónikus, nem fertőző betegségek, például az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek különböző formáinak megelőzésében szerepet játszik, és az ülő életmód idő előtti halálhoz vezethet.

Bővebben...

A munka életünk egyik nagyon fontos területe, hiszen egyrészt biztosítja számunkra a megélhetést, kiteljesíti az önbecsülést és önbizalmat kölcsönöz, másrészt azonban forrása lehet számos frusztrációnak és negatív hatásoknak is. A burnout, azaz a munkahelyi kiégés elsőként olyan szakmáknál került meghatározásra, ahol a dolgozók emberekkel dolgoztak, de később más szakmáknál is meghatározásra került (függetlenül a munkától), amely az egyén életének más területeire is kihat.

Bővebben...

Az Országos Közegészségügyi Intézetben kezdtük el a SOPA projektet 2016-ban, a rövidítés a következő szlogent jelenti: együtt a felelősségteljes alkoholfogyasztásért. A projekt 2020 végéig tart, s az alapvető cél az, hogy megszüntesse vagy csökkentse a veszélyes és káros alkoholfogyasztást Szlovéniában, ezáltal csökkenjenek a negatív következmények az emberek életének különböző szintjein. A végső cél kialakítani a felelősségteljes magatartást az alkohollal szemben.

Bővebben...

Az időseknél bekövetkező változások az étrendet is befolyásolják. A késői életszakaszban csökkennek és romlanak a motorikus képességek, a mozgás koordinációja is romlik, ami problémákat okozhat az evésnél, a fizikai korlátok megnehezítik akár a beszerzéshez, akár az ételek elkészítéséhez szükséges tevékenységeket. A táplálkozási vágyra romlóan hat az íz- és illatfunkciók csökkenése, amely jelentős mértékben csökkenti az étvágyat és a szomjúságot. A szomjúságérzet csökkenése bekövetkezhet a szomjúság-központban történt változások miatt is, amely szabályozza a szomjúságérzést.

Bővebben...

A mozgással járó tevékenység a gyermekek fejlődésének egyik legfontosabb területe. A megfelelő mozgást igénylő tevékenységek révén a gyermek fizikai és funkcionális képességei, valamint kognitív, szociális és érzelmi képességei is fejlődnek. Az iskolakezdés időszaka a nagy fizikai és szellemi változások ideje. Fontos, hogy a szülők és a tanárok tisztában legyenek azzal, hogy ezek milyen fontosak, lehetőséget kell nyújtani az egészséges életmód kialakítására fiatal kortól.

Bővebben...

egeszsegünk1Hogyan tud segíteni a terheség alatt felmerülő emésztési zavarokon?
A progeszteron hormon a terhesség védőjeként megakadályozza a méhösszehúzódásokat és a koraszülést. Gyengíti a sima izomzat tónusát, ami azt jelenti, hogy okozhat vérretenciót (visszerek, aranyér), vizelet-visszatartási zavarokat, valamint a bél mozgását is lelassíthatja, amely székrekedéshez és gyengült nyelőcső-záróizomhoz is vezethet, mivel gyengíti a gyomorszáj fedelét, így a savas gyomortartalom visszakerülhet a nyelőcsőbe (gyomorégés). Az alapvető intézkedés, hogy megakadályozzuk a terhesség alatti székrekedést, hogy a terhesség kezdetétől elegendő mennyiségű folyadékot igyunk (elsősorban vizet), és diétás rostokban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű lisztet és különböző kásákat, hántolatlan rizst és a hüvelyeseket fogyasszunk. A lenmag és az indiai útifű fogyasztása bőséges folyadéktartalma megnövelik a béltartalmat, és ezáltal elősegítik a bél funkcióját. Előnyt jelent a rendszeres testmozgás is. Ha gyomorégés áll fenn, jobb nem fogyasztani koffeint tartalmazó italokat és savanyú, zsíros vagy fűszeres ételeket. Az is segíthet, hogy ne együnk 2-3 órával lefekvés előtt, és ne fogyasszunk hideg folyadékot.

Bővebben...

Bár a nyár még csak most jön, a nap már kényeztet minket teljes fényével. A hideg reggeleket követően a nap melege jóleső érzést ad, de ne felejtsük el a káros napsugarak elleni védelmet. A szabadtéri tevékenység, a munkába járás, a séta vagy egy baráti kávézás is leégéssel végződhet, amennyiben nem gondoskodunk megfelelő védelemről.

Bővebben...

egeszseg2317A dohányzás, illetve a dohány használata voltaképpen az emberi test minden szervére ártalmas és egész életen át egészségkárosító hatása van. A rákos megbetegedések, légzőszervi megbetegedések, szív- és érrendszeri megbetegedések és számos más betegség, egészségügyi probléma okozója. Szlovéniában a dohány a rizikófaktorok között a legfontosabb megakadályozható rizikófaktor. Évente a dohányzás okozta megbetegedések következtében Szlovénia 3.600 lakosa hal meg, majdnem 10 lakos naponta, ennek egynegyede már a hatvanadik életéve előtt.

Bővebben...

A farsangi időszak véget ért és sokunkban felmerült a kérdés, hogyan is tudnánk megszabadulni felesleges kilóinktól. Ne hagyjuk, hogy a gyors fogyást ígérő diéták becsapjanak, hiszen a legtöbb esetben a gyors súlyvesztés később gyors súlygyarapodással is jár.

Bővebben...

Az AIDS világnapjának idei mottója a megelőzést helyezi előtérbe, mint a legfontosabb tevékenységet, amely ismételt megerősítést vár, amennyiben szeretnénk megfékezni a HIV terjedését a 2030. év végére. A kampány szerte a világon felhívja az emberek figyelmét arra, hogy kifejtsék véleményüket, hogy milyen tevékenységek szükségesek a sikeres HIV-megelőzéshez és -ellenőrzéshez. Az Országos Közegészségügyi Intézet (NIJZ) adatai szerint az eredmények azt mutatják, hogy a szexuális úton terjedő fertőzések között HIV-fertőzéssel is egyre többen élnek Szlovéniában.

Bővebben...

A Movember nemzetközi mozgalom, amelynek célja, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot az egészségről és a betegségekről, elsősorban azokról, amelyek a férfiakat veszélyeztetik, mint például a prosztatarák és a hererák. A Movember szó az angol „mustache” (bajusz) és a „november” szavakból keletkezett. A tagok a támogatásukat bajusz viselésével fejezik ki novemberben, innen ered az elnevezés. A mozgalom 2003-ban kezdődött Ausztráliában és globális mozgalommá fejlődött.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben