kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121

A Nafta 1903 múlt szombaton a listavezető Triglav Kranjt fogadta Lendván, akik ellen 1:1-es döntetlen született. Az ...

A Határmegállapító Bizottságnak a Muravidékre vonatkozó tevékenysége

A magyar–jugoszláv határmegállapító bizottság ...

Az ütemesen növekvő számú covid-betegek közül a kórházi kezelésre szorulók aránya miatt a szlovén kormány újabb ...

A Lendvai Zsinagógában szeptember 1. és 7. között volt megtekinthető a Lendvai Nyugdíjas Egyesület képzőművészeti ...

Tűzijáték a Lendva-hegyen
Muravidék, 1921 szeptembere: Magyarország mellett tüntettek   
Nincs zárlat, szigorúbb PCT-feltételek
A lendvai nyugdíjasok kiállítása
 

Növényi térelválasztók

lakber38202014 óta exponenciálisan megnőtt a szobanövények iránti érdeklődés. Most ne mélyedjünk igazán bele ennek a pszichológiájába: a popkultúra felelősség alóli kibújása, a gyerek helyett háziállat vagy inkább csak szobanövény vállalása az 50-nél órás munkahét miatt? Ez most nem fontos a szemszögünkből, inkább a belsőépítészeti szerepét vizsgáljuk meg ennek a trendnek.

Kisebb lakásokban sokszor térelválasztási kihívásokkal szembesülünk. Hogyan tudnánk leválasztani a nappali részt a hálótól, a konyhát a nappalitól? Nagyobb terek esetében is találkozhatunk ilyen kihívással. Egy enteriőr tervezésénél böngésztem a netet a térelválasztó megoldások után, konkrétan egy szellős térelválasztó szekrény után kutattam, és egy izgalmas növényi térelválasztó világra találtam. Lenyűgöző megoldások léteznek és egy kis kreativitással számtalan új megoldást vezethetünk be. A meglevő bútorokat belekomponálva a megoldásba, vagy akár annak függvényében, mennyi növényt szeretnénk gondozni, azaz mennyi fény áll rendelkezésünkre.

 

 

A tudomány szemszögéből nézve a növényeknek számos pozitív hatásuk van a közérzetünkre. Amellett, hogy szépek és boldoggá teszik az embereket, tisztítják a levegőt és oxigént termelnek, sőt kutatások alapján még az egészségünkre is pozitív hatással vannak. Betegápolás esetén a növényes szobákban a páciensek gyorsabban gyógyultak, kevesebb fájdalomcsillapítót kértek, alacsonyabb volt a vérnyomásuk és hamarabb is mehettek haza, mint a növény nélküli betegek. Egy másik kutatás szerint azok a tanulók, akik növényekkel egy szobában tanulhattak, hetven százalékkal magasabb fokú odafigyelésről számoltak be, mint a többiek. Mindent egybevetve: legyen akár kibújás a felelősség alól, akár trend és divatos hobbi, a növénytartásnak annyi előnyös oldala van, hogy mindenképp kifizetődő néhány kis zöld növény befogadása a lakásunkba. Galériánkban találnak néhány növényi térelválasztó megoldást, melyeket számtalan helyzethez tudunk alkalmazni. Remélem, inspiráló lesz és építenek otthonukban egy gyönyörű növényi térelválasztót!

 

 

MCSi Design