kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121

A Nafta 1903 múlt szombaton a listavezető Triglav Kranjt fogadta Lendván, akik ellen 1:1-es döntetlen született. Az ...

A Határmegállapító Bizottságnak a Muravidékre vonatkozó tevékenysége

A magyar–jugoszláv határmegállapító bizottság ...

Az ütemesen növekvő számú covid-betegek közül a kórházi kezelésre szorulók aránya miatt a szlovén kormány újabb ...

A Lendvai Zsinagógában szeptember 1. és 7. között volt megtekinthető a Lendvai Nyugdíjas Egyesület képzőművészeti ...

Tűzijáték a Lendva-hegyen
Muravidék, 1921 szeptembere: Magyarország mellett tüntettek   
Nincs zárlat, szigorúbb PCT-feltételek
A lendvai nyugdíjasok kiállítása
 

Minikihívások miniterekben

lakber3321Nincsenek megoldhatatlan építészeti feladatok, csak kisebb és nagyobb kihívások. Esetünkben egy egyszobás lakás berendezéséről van szó, melynek hosszúkás formájú, kissé kedvezőtlen az alaprajza. Az egyszobás lakás nyugati tájolású és a nappali-konyha tere egybefolyik a bejárattal. Ebből a hosszúkás térből nyílik a fürdőszoba és a kicsi hálószoba terasszal. A megrendelő kedvező lakásvásárlási ajánlatba botlott, ezért hozzám fordult vásárlás előtt, hogy megvizsgáljuk, milyenek a lakás reális berendezési lehetőségei.

 

 

A hosszúkás alaprajz első pillantásra problematikus, helyes hozzáállással viszont megoldható a kihívás. Amikor ilyen hosszúkás térfelállással találkozunk, célszerű a domináns irányban felbontani a teret. Ezt legegyszerűbben térelhatároló elemekkel érhetjük el, esetünkben azonban egy ilyen megoldás nem ajánlatos, mert kicsi alapterületű lakásról van szó. A kis alapterületű helyiség további lehatárolása kellemetlen térérzéket okozna. Ezért a nem annyira kedvező, hosszúkás, akár „alagutas” forma felbontását a plafonon lévő síkban való játékkal értem el. Itt az álmennyezettel történő magasságváltásokkal játszadoztam el, melyekbe sávvilágítást rejtettem és így tovább fokoztam a plafon dinamikus felbontását. Ezzel néhány erőteljes vonással kedvező hangulatot értünk el, mely nem jelentett súlyos pénzügyi beavatkozást sem. A harmadik elem, amelynek alkalmazását célszerűnek találtam, a textilfüggönyök alkalmazása volt, melyek az organikus felületükkel kellemes, puha vonalakat hoznak a térbe. Ezek a vertikális síkban megjelenő kreatív elemek, amelyek pozícióját és textúráját szabadon változtathatjuk a kedvünk szerint. A puha felületek frissességet hoznak a térbe, megbontják a tér feszültségét, viszont nem keltenek kellemetlen bezártságérzést.  

A lakás berendezése világos, ezt a szindinamikát a világos hársfa kíséri végig, melyet a fehér és a fekete elegáns kontrasztja egészít ki. A kanapé intenzív narancssárga színe kiemeli a lakás nyugati tájolású kedvező fekvését és egybeolvad a lemenő nappal. A megrendelő a lakás megvásárlása mellett döntött.

 

 

MCSi Design