kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121

A Nafta 1903 múlt szombaton a listavezető Triglav Kranjt fogadta Lendván, akik ellen 1:1-es döntetlen született. Az ...

A Határmegállapító Bizottságnak a Muravidékre vonatkozó tevékenysége

A magyar–jugoszláv határmegállapító bizottság ...

Az ütemesen növekvő számú covid-betegek közül a kórházi kezelésre szorulók aránya miatt a szlovén kormány újabb ...

A Lendvai Zsinagógában szeptember 1. és 7. között volt megtekinthető a Lendvai Nyugdíjas Egyesület képzőművészeti ...

Tűzijáték a Lendva-hegyen
Muravidék, 1921 szeptembere: Magyarország mellett tüntettek   
Nincs zárlat, szigorúbb PCT-feltételek
A lendvai nyugdíjasok kiállítása
 

Terazzo-minta – örök elegancia vagy ideiglenes trendkövetés

lakber2921Napjainkban újra közkedvelt lett a terazzo-minta: ez vajon egy újabb trend vagy a kifinomult elegancia és esztétikai érzék megjelenése?

A terazzo olasz kifejezés a terrazza-terraces szóból származik. Az ókori görög és római időkben, valamint az olaszországi reneszánsz idején kiváltképp népszerű anyagként tartották számon. Az alapját beton képezte, amit újrahasznosított gránit- és márványdarabokkal ötvöztek, olykor akár törött kerámiadarabokkal is tarkítva: izgalmas és látványgazdag küllemét ezek az apró, szilánkszerű darabkák adják.

Az eredeti terrazzo minősége csaknem felér a márványéval, azonban napjainkban inkább a gres-lapokat alkalmazzuk. A terrazzo kiváló hővezető, alkalmas padlófűtésre, kültéri, beltéri burkolatként, munkafelületként – legyen szó akár vizesblokkról, teraszról, esetleg konyhapultról vagy akár hálóhelyiségről. A modern kőporcelán-gyártás lehetővé teszi, hogy ezt a különleges anyagot számtalan variációban álmodhassuk újra. Az olasz és spanyol burkolattervezők nem is tétlenkedtek ez ügyben: számos innovatív, színes vagy olykor homogén-jellegű széria látott napvilágot. 

 

 

A trendi terazzo a kedvence egy új házba költöző fiatal családnak is, akik a segítségemet kérték. Kedvelik ezt az örökzöld burkolatot, ezért a szülői hálószoba-szárnyban is ezt alkalmaztuk. A kiválasztott terazzo-minta egy semlegesebb, homogénebb, világos árnyalatú lap lett, amelyet egy vonással végigvezettünk a szülői hálótól a gardróbon keresztül egészen a vizesblokkig. Az utóbbi világos fali kerámiáját a sötét ellentétével egészítettük ki. Magának a hálóhelyiségnek a berendezése klasszikus jellegű. Franciaágy és néhány alacsony szekrény a belső fal mentén, ahova egy sminkasztalt helyeztem el. A hálószoba hangsúlya az ágy mögötti fal, mely egy különleges dekor falkerámiával lett beburkolva. Hatszögletes, fehér márványimitáció arany fugákkal, mely a terazzo padlóburkolattal szemben pozitív dinamikát kelt a térben. A magas gardróbszekrények az átjáró gardróbhelyiségbe kerültek, így a hálószoba nyílt és szellős maradt, zavaró elemek nélkül.

Az idő haladtával majd megmutatkozik, hogy meddig tudja tartani a frontot a pillanatnyilag közkedvelt terazzo. A piacon a választék gazdag és biztosan megtalálja mindenki a kedvenc mintáját, akik kedvelik ezt a stílust.

 

 

MCSi Design