kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Korall – a 2019-es év színe

lakber5018A Pantone minden év decemberében kihirdeti, melyik lesz a következő esztendő színe, így a 2019 év színe a Living Coral lett – magyarul élő korall. A Pantone egy New Jerseyben levő cég, mely a Pantone Színegyeztető Rendszer kidolgozásáról ismert. Több mint 20 éve befolyásolja már a termékfejlesztési és vásárlási döntéseket számos iparágban, beleértve a divatot, az otthoni bútorokat, az ipari és terméktervezést, a csomagolást és a grafikai tervezést.

Az Év Színének kiválasztási folyamata gondos mérlegelést és trendelemzést igényel. Ez magában foglalja a szórakoztató iparágat és a filmvilágot, a művészeteket, a divatot, a tervezés minden területét, a népszerű utazási célpontokat, valamint az új életstílusokat és a társadalmi-gazdasági élet különböző területeit is. A befolyások az új technológiákból, anyagokból, textúrákból és hatásokból állnak, melyek befolyásolják a színválasztást.

Néhányunkat meglepett a kiválasztott szín, de belegondolva, hogy felgyorsult világunkban, ahol mindent lépésünkbe behatol a virtuális valóság és a technika, minden eddiginél nagyobb szükség van egy élénkítő és életerősítő színre, melynek még az arany alaptónusa is energizál és újjáéleszt. Ez a puha, kissé pasztelles korallszín pont ezt a kellemes érzést sugározza gyorsan változó környezetünkben, felébreszti bennünk a melegséget és a meghittséget, valamint otthonosabb érzést ébreszt bennünk.

A divat és az ipari formatervezés világában biztosan megtalálja a helyét a korallszín. De mi történik a belsőépítészettel vagy akár az építészettel? Mindenképp javaslom, hogy a kellemes színhatástól függetlenül alkalmazzuk elővigyázatosan ezt a vidám színt, mert pont a gazdagsága miatt gyorsan túltelítheti a teret és így kellemetlen érzetet kelthet bennünk. Egy nappali, gyerekszoba, folyosó egy-egy falán el tudom képzelni. Nagyon jó kombinálható a fehér és a szürke szín árnyalataival. Elsőre kiegészítőként alkalmazzuk, párna, textília, akár bútordarab vagy fal színeként is. Alkalmazzuk inkább „a kevesebb a több” gondolkodásmódot ebben az esetben.

Csupán rajtunk múlik, hogy megszeretjük-e ezt az új, trendi színt, vagy inkább maradunk a klasszikus, ismert színvilágban. 

 

 

 

MCSi Design