kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Garázstervezés

lakber4318Az egyik nap, amikor egy családi ház tervezésében merültem el, elgondolkoztam azon, hogy a lakberendezési rovatban még nem beszéltünk a garázsokról. Megdöbbentett ez a következtetés és úgy döntöttem, bepótoljuk e fontos helyiség témakörének megtárgyalását is.

Szlovénia lakosságának többsége rurális közegben él, ami hétköznapjaink során azt jelenti, hogy mivel nem túl jók közlekedési összeköttetések, az embereknek szükségük van saját járműre. Mindennapjainkban ez azt jelenti, hogy átlagban minden családi háznál legalább kettő autó van. Ebből kifolyólag garázsokra is nagy szükség van.

A legegyszerűbb az, amikor a ház építése során megtervezhetjük azt a garázst, amilyenre konkrétan szükségünk van. Általában sajnos nem ez a jellemző, a legtöbbször csak némi felújításra vagy hozzáépítésre kerülhet sor. Ezektől a helyzetektől függetlenül egy autónak minimálisan 2,5m x 5,0 méter alapterületre van szüksége, ami duplán 5 méter szélességet és 2,5 méter hosszúságot jelent. Emellett számolnunk kell még a telken garázshoz vezető úttal, valamint amennyiben a helyzet megengedi, polcrendszerekre, tárolófelületekre is szükség lehet, valamint a garázsnak alkalmasnak kellene lennie kerékpártárolásra, kerti és más szerszámok, létrák, dobozok, festékek tárolására… Egy csomó dolog, amit a garázsban el tudunk helyezni, mert máshol nem jut rá hely.

Okosan kialakított tárolórendszer mellett mindez természetesen megoldható. A falakra polcokat, dobozrendszereket lehet rögzíteni. Egy rácsos, falra rögzített alaprendszer mellett (ami nem drága) át lehet őket helyezni a pillanatnyi szükségletek szerint. Helyhiány esetén a bicikliket is tudjuk falra rögzített kapcsokon tárolni. Hihetetlen, hogy egy átgondolt tárolórendszer használatával mennyi felületet fel tudunk használni. Még a mennyezet alatt is tudunk tartani laposabb tárgyakat (létra, stb.), melyeket természetesen nem használunk napi szinten.  Ha munkafelületre van szükség, az asztallapot hozzárögzíthetjük a falhoz fel- és lehajtható szerkezettel. Számtalan már kipróbált megoldás van, melyeket okosan alkalmazva felhasználhatunk. 

Fotó: Internet

MCSi Design