kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Kerítések

lakber3918Megérkezett a színes ősz, amikor még sok munka van kinn a szabadban, s az emberek takarítanak a kertben, készülődnek a télre. Különösen ebben az időszakban szeretem őket figyelni, ahogyan szorgalmasan ügyködnek a kis kerítések mögött… Ezen tűnődve jutott eszembe, hogy milyen fontos építészeti elem a kerítés, mégsem beszéltünk még róla.

Mindannyian már számtalan kerítést láttunk a házak, telkek körül. Mindegyik más, funkciójától és a lakók ízlésvilágától függően. De mi is a kerítés? Van, amikor csak szimbolikus szerepet tölt be, érezteti, hol az építési telek határa. Többnyire viszont betölti alapvető szerepét, ami az idegenek behatolását vagy a lakók (gyerekek, háziállat) kijutásának megakadályozását jelenti. Mielőtt kerítés mellett döntünk, fontos az, hogy tudjuk, mi a kerítésünk legfőbb feladata, mert ez a legmeghatározóbb momentum, ettől függ az építészeti elem magassága és szerkezeti felépítése, anyaga. Az alaphiba, amit elkövetünk, a legtöbbször az, hogy valahol látunk egy „szép” kerítést és megépítjük magunknak. Nem gondolunk viszont bele, hogy nem illik minden kerítés mindegyik környezetbe, sem formailag, sem anyagát tekintve. Ezért a legjobb szakemberhez fordulni véleményért.

Nem utolsó sorban meg említeni, hogy fontos a jogszabályokat is figyelembe venni. Szlovéniában az építési szabályok szerint a 3,5 méteres magasságig érő kerítések egyszerű építményeknek számítanak, azonban ezek esetében is ki kell kérni az építési engedélyt és be kell jelenteni az építkezés kezdését. Ugyanúgy figyelembe kell venni a területrendezési törvényt és a védett területeket is.

Mielőtt megálmodjuk a kerítésünket, gondoljuk át legalább ezeket a pontokat és utána döntsünk, hogy milyen formavilág és anyagválasztás mellett döntünk. Fontos, hogy ez az építészeti elem is beleilleszkedjék épített és természetes környezetünkbe. És ne feledkezzünk meg a természetes megoldásokról sem. Nagyon elegáns megoldások lehetnek a természetes kerítések, sövények, bokrok, különböző növényfalak.

Fotók: Pinterest

 

 

MCSi Design