kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Magánparadicsom a szabadban – kerti pavilon

lakber2918Megérkezett a nyár teljes pompájában, és vele a szünidő, a hosszú nyári esték, melyeket szívesen töltünk a családdal és a barátokkal a szabadban. Az idén kissé szeszélyes az időjárás, ezért talán nem tudunk annyit a szabadban tartózkodni, amennyit szeretnénk. Kivéve, ha a kertünket már most díszíti egy kerti pavilon, mely mindezt lehetővé teszi. Ha még nem, itt az ideje… Ezért néhány rövid tipp a kerti pavilon megtervezéséhez.

Mielőtt nekiállunk, ajánlatos néhány szempontot megvizsgálni és átgondolni. Az egyik fontos szempont a helyszín kiválasztása. Amennyiben tágas a kertünk és nagyobb tér áll rendelkezésünkre, gondoljuk át alaposan, hol az a pont, ahol a legtöbb nyugalmat és intimitást tud nekünk ez az egyszerű építmény biztosítani. A pavilon építészeti elemeivel szabályozhatjuk a kilátást, a zajt viszont nehezebben tudjuk kivédeni.

További fontos szempont a pavilon formavilága és anyaghasználata. A szabadon álló építmény az egyszerű építmények közé tartozik, és felállításához nem kell kikérnünk az építési engedélyt, ami természetesen nem azt jelenti, hogy nem kell odafigyelnünk a küllemére. Alaprajzilag lehet különböző formájú, a hatszögtől a négyzetes alaprajzig, akár kör alakú is lehet. Oldalai lehetnek nyitottak, zártak, üvegezett részekkel kombináltak. A legpraktikusabbnak azt találom, ha az oldalak fényáteresztők, átlátszóak és mozgathatók. Így tudjuk szabályozni a nyitottság fokát. Hűvösebb, esős időben le is zárhatjuk az oldalakat, melegebb időben nyitottabb állapotban használjuk. 

Az anyaghasználata is válztozatos lehet: természetes anyagok, a fa, a kő, valamint a korszerűbb üvegek és különböző fémek. A pavilon megtervezésénél mindenképp igazodjunk a már megépült épületekhez, kivéve, ha az új épület teljesen szabadon álló az erdő kellős közepén.  Az élő természetet is ügyesen belevonhatjuk a pavilon formálásába zöldtető vagy zöld fal formában. A legmerészebbek akár az egész pavilont az élő természet elemeit használva építik meg. A képzeletnek máris csak a csillagos égbolt a határa.

Amennyiben alkalmas és kivitelezhető, vezessünk elektromos áramot is a pavilonhoz, hisz így az esti órákban is élvezhetjük a nyári éjszakák nyugalmát.

(Fotó: Pinterest)

MCSi Design