kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Gyerekszoba optimális berendezése, II. rész

lakber2118Gyerekszoba berendezésével folytatjuk ezúttal is. Egy új házhoz terveztünk két gyerekszobát úgy, hogy legyenek kényelmesek is és feleljenek meg a lakóépületek és lakások építésére vonatkozó szabályok minimális követelményeinek. A törvény megszabja a minimális 2,5 méteres belmagasságot, a minimális ablakfelület-nagyságot, aminek el kell érnie az alapterület 20 százalékát, valamint a minimális térszélességet, ami 1,9 méter. Természetesen a tervezett gyerekszobák megfelelnek ezeknek a minimális feltételeknek. A fő célunk a gyerekek kényelme és maximálisan jó közérzetük, amit 9 négyzetméter mellett is lehet biztosítani.

Mivel a szobákat két általános iskolába járó lánynak terveztem, utánajártam, hogy mik az ő kívánságaik. A nagyobb lány imádja az „Alice Csodaországban” című filmet és rajzfilmet, valamint a vidám, élénk színeket. Ezért ebből a motívumvilágból kiindulva Alice lett az egyik szoba vezérfonala.

A bútorok színének a fehéret választottam, mert a szoba kisebb méretű. Nagyobb helyiségek esetében felvállalhatnánk színes bútorokat is, viszont esetünkben, a kisebb alapterület mellett inkább a falszínek és a kiegészítők legyenek színesek. Az élénk falszínek vidámak és serkentik a gyerek kreativitását.

A szobának az alapelrendezése két lineáris vonalra osztódik. A térbe lépve a bal oldalra került az ágy, utána a dolgozóasztal székkel. Fölöttük polcok helyezkednek el, melyeknek az ágy feletti részén egy tolóajtós rész is van kreatívtábla-funkcióval kiegészítve. Emlékeztető táblaként is működhet, a kislány ötleteivel és fontos időpontokkal. Az ágynak is kettős funkciója van. A matracos részt fel lehet emelni és alá lehet pakolni az ágyneműt vagy más tárgyakat, amit csak ideiglenesen használunk.

Az ágy és az asztalsor plafonrészét faburkolattal zártam le, melynek csupán dekoratív szerepe van. A fa ilyen módon meleg hangulatot varázsol a helyiségbe és feldobja a talán kissé komoly minimálvonalakat.

A szoba másik oldalán, pontosabban a jobb oldali falnál egy tolóajtós gardróbszekrénysor helyezkedik el, mely ugyanúgy fehér színt kapott.

A végeredmény kettő különböző alaprajz egymás tükörképeként, teljes alaprajzi kihasználással, stílusilag a két kislányhoz tervezve. A lányok növekedni fognak és így a szobák is változni fognak velük.
MCSi Design