kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Gyerekszoba optimális berendezése 

lakber1618Gyerekszoba berendezésével már foglalkoztunk néhányszor, de a téma annyira kedvelt és mindig aktuális, hogy ezúttal is egy ilyen belső elrendezés kialakításába vágtunk bele.

Egy új ház tervezésénél fontos a helyiségek optimális berendezésén már a tervezés kezdetén elgondolkodni. Ily módon maximálisan ki tudjuk használni a teret és kevesebb alapterület mellett alacsonyabb építési költséget tudunk elérni.

További szempontok, amikre jó odafigyelni a gyerekszoba tervezésénél, az átalakíthatóság – azaz a flexibilis alapterület integrált rendszerű moduláris elemekkel, melyeket a gyerek növekedésével párhuzamosan tudunk változtatni. Célszerű az elején kissé többet fektetni a berendezésbe, mert hosszú távon kisebb befektetések és átalakítások mellett a belső elrendezés változni fog a gyerekkel.

Egy további fontos szempont a színek választása. Itt vegyük figyelembe, hogy a gyerekek imádják az élénk, intenzív színeket. Lehet, hogy a ház más helyiségeiben semlegesebb színeket használunk, viszont itt, a gyerek birodalmában ne féljünk a színektől. Minél intenzívebb és több van belőle, annál jobban serkenti a gyerek kreativitását és inspirálja őket minden nap. A legmerészebbek a falszín és a dekoráció választásánál lehetünk.

Az aktuális megrendelő családnak kettő tizenéves gyereke van. Mindketten lányok és általános iskolába járnak. A fő megkötés mellett – a tér optimális kihasználása – fontos szempont volt, hogy kombináljuk a belső elrendezést természetes fabútorral és a burkolatokkal. Az egészséges életkörnyezet a család egyik fő prioritása. Mivel a gyerekeket a természetes életmódra szeretnék ösztönözni, preferálják a természetben tartózkodást, ezért a szobákban csak alapberendezésnek szeretnének adni helyet: ágy, ruhásszekrény, könyvespolcok, íróasztal, szék és némi tárolófelület. A szobák délkeleti tájolásúak, ami biztosítja az optimális természetes megvilágítást is.

Néhány alaprajzi változat ismertetése után a következő alkalommal bemutatjuk a kiválasztott belsőelrendezési megoldást. A tervezései folyamatba a gyerekeket, a megtervezett tér lakóit is bevontuk, mert fontosnak tartjuk, hogy főképp azok az emberek, akik a legtöbbet tartózkodnak a számukra megtervezett térben, legyenek ott elégedettek és boldogok.

MCSi Design