kele
perec1
garas1
63. évfolyam
43. szám
Megjelenés:
2019. 10. 24.
kiscim4319
 

lakber3919Feltételezem, hogy életük folyamán már mindannyian szembesültünk felújítással. Ez a folyamat lehet stresszes vagy izgalmas attól függően, mennyire gondoltuk át a felújítást és mennyi tervezés áll mögötte. Ezúttal a tervezés egy konyha-étkező felújításáról szól, melynek a különlegessége az, hogy két szinten helyezkedik el. Sajnos nem lehet megoldani az egy szintre hozást vagy akár csak az egyik helyiségbe helyezni mindkettőt, mert így egy nagyon alulméretezett konyha-étkezős megoldás jönne létre.

Bővebben...

lakber5A kilencvenes években nagy divattá vált a lambéria, amelyet falburkolataként használtak. Sok helyen ott maradt a falon azóta is. Gyanítom, hogy innen ered a félelem a fából készült falburkolatoktól, amely még manapság is itt ólálkodik közöttünk. Bevallom, bennem is ott volt, de az utolsó néhány évben közelebbről megismerkedtem a fával és annak használatával, így minden kételyem elszállt azzal kapcsolatban, hogy a fa nyomasztóvá teszi az otthonunkat. Ellenkezőleg! A fa természetes anyag, amely kellemes hangulatot kelt a térben, amennyiben helyesen alkalmazzuk. Textúrája, színe, illata plusz értéket ad a legintimebb lakókörünknek.

Bővebben...

lakber2619Gondolom, mindannyian hallottak már a fára épített házról, a lombházról, vagy ismert angol nevén a „treehouse”-ról. Ez egy élő fára – vagy mostanság inkább élő fához – épített kis ház, mely inkább Amerikában terjedt el. Általában a gyerekeknek építettek egy kis kuckót a kertben egy öreg fára, amire létrával lehetett feljutni. Európában is terjeszkedik, a szülők sok helyen így próbálják a gyerekek természet iránti érdeklődését visszahozni. Mivel itt a nyár és a szünidő, talán ez lehet a következő nyári projekt, amibe belevonhatjuk az egész családot.

Ezt az építkezési módot nagyon sok célból használhatjuk. Készülhet csak a gyerekek szórakoztatása érdekében, vagy pusztán azért, hogy legyen hova visszahúzódni.

Bővebben...

lakber2119A mozgás, a sport egy külön témakör, amire jó odafigyelni, mert az irodai munka és a kevés mozgás jellemzi többnyire napjainkat. Ebből kifolyólag, sokan rendszeresen edzőtermekbe járnak, hogy fenntartsák a kondíciójukat és egészségesek maradjanak. Vannak viszont napok, amikor nem tudunk elmenni edzeni és jól jön, hogy otthon is van erre lehetőség. Ez a témakör foglalkoztatja azt a fiatal párt is, akik apropóján megszületett az aktuális lakberendezési tanácsunk.

Bővebben...

lakber1719Most már végképp megérkezett a tavasz, hivatalosan is. Megújult a természet, de mi van a környezetünkkel – a lakásunkkal, a házunkkal? Ott is kéne egy kis megújulás? Lehet, hogy érdemes ezt az ősi kínai tudomány szerint tenni, amelynek a célja egy olyan otthon kialakítása, amelyben jól érezzük magunkat. Az alapja a föld energiájának feltérképezése, a negatív energiák megszüntetése. A lényege, hogy úgy rendezzük be a lakásunkat, hogy az életenergia minél hosszabb ideig keringjen benne.

Bővebben...

lakber1319A napokban megérkeztek az első gólyák, virágzik az ibolya és a kankalin. A kákics és a medvehagyma is meghódította már a konyhánkat, a napsugarak pedig a szabadba csalogatnak és azt suttogják, hogy itt az ideje egy új fűszerkert kialakításának.

Bővebben...

lakber0919Azok, akik kisebb családi házban élnek, tudják, hogy milyen fontos az optimális helykihasználás. A napokban a lépcső témaköre foglalkoztatott leginkább. Egy családi ház tervezésénél átalakítottam a lépcsőt, ami rögtön hozta a praktikus ötletet, hogy tárolásra használjuk fel az alatta lévő teret. Természetesen utánanéztem az interneten, hogy miket csinálnak más tervezők, és láttam, hogy nagyon sok jó és eredeti megoldás van már. Okos, kreatív kis teremtések az emberek, ha megengedik maguknak, hogy az ötletek elragadják a képzeletüket.

Bővebben...

lakber0419Az új esztendő új szeleivel megérkeznek a friss ötletek is, melyek új projekteket hoznak az életünkbe. Néhányunk számára a fürdőszoba-felújítás lesz az év első projektje. A felújítás megkezdése előtt fontos terveket készíteni. Ebből kiindulva költségvetést készíthetünk, ami magába foglalja a beépítendő anyagok és a szakipari munkák mennyiségét és árát. Egy alaposan elkészített becslés alkalmas arra, hogy össze tudjunk hasonlítani különböző árajánlatokat. A költségvetés alapján fel tudjuk mérni, hogy mennyi pénzre van szükségünk. Aki már végzett felújítási munkát, tudja, hogy előfordulhatnak meglepetések is, melyek a munkálatok folyamán derülnek ki, amikor a szerkezet és a vezetékek bontásába kezdünk. Ezért is célszerű tudni, hogy mi az alap kiinduló költségvetési keret a felújításhoz.

Bővebben...

lakber5018A Pantone minden év decemberében kihirdeti, melyik lesz a következő esztendő színe, így a 2019 év színe a Living Coral lett – magyarul élő korall. A Pantone egy New Jerseyben levő cég, mely a Pantone Színegyeztető Rendszer kidolgozásáról ismert. Több mint 20 éve befolyásolja már a termékfejlesztési és vásárlási döntéseket számos iparágban, beleértve a divatot, az otthoni bútorokat, az ipari és terméktervezést, a csomagolást és a grafikai tervezést.

Bővebben...

lakber4818Napjainkban egyre több a felújítás, ami jó jel, mert a fenntarthatóság irányába mutat. Az e havi lakberendezési tanácsadásban egy nappalira készítettem el kettő különböző lakberendezési javaslatot. Az adott nappali különlegessége az, hogy kedvező alaprajzi méretei és tájolása mellett sajnos átjárószoba. Ezen tények mellett továbbá két teherhordó oszlop helyezkedik el a tér középponti helyéhez közel. A megrendelők szeretnének a nappali mellett egy dolgozót is kialakítani könyvtárolós résszel.

Bővebben...

lakber4318Az egyik nap, amikor egy családi ház tervezésében merültem el, elgondolkoztam azon, hogy a lakberendezési rovatban még nem beszéltünk a garázsokról. Megdöbbentett ez a következtetés és úgy döntöttem, bepótoljuk e fontos helyiség témakörének megtárgyalását is.

Bővebben...

lakber3918Megérkezett a színes ősz, amikor még sok munka van kinn a szabadban, s az emberek takarítanak a kertben, készülődnek a télre. Különösen ebben az időszakban szeretem őket figyelni, ahogyan szorgalmasan ügyködnek a kis kerítések mögött… Ezen tűnődve jutott eszembe, hogy milyen fontos építészeti elem a kerítés, mégsem beszéltünk még róla.

Bővebben...

lakber3318Már rég nem foglalkoztunk fürdőszoba berendezésével. Ezért most, a nyári kánikula közepette egy kellemes, vízzel kapcsolatos témát részesítek előnyben.

Egy családi ház tervezése során, átgondolva a család igényeit, hozzám fordultak szakmai tanácsért,  hogy együtt vizsgáljunk meg néhány optimális alaprajzi elrendezést.

Bővebben...

lakber2918Megérkezett a nyár teljes pompájában, és vele a szünidő, a hosszú nyári esték, melyeket szívesen töltünk a családdal és a barátokkal a szabadban. Az idén kissé szeszélyes az időjárás, ezért talán nem tudunk annyit a szabadban tartózkodni, amennyit szeretnénk. Kivéve, ha a kertünket már most díszíti egy kerti pavilon, mely mindezt lehetővé teszi. Ha még nem, itt az ideje… Ezért néhány rövid tipp a kerti pavilon megtervezéséhez.

Bővebben...

lakber25181Ezúttal is egy kedvelt témakörnél vagyunk, az amerikai konyhás nappali berendezésénél, mely egy család legfontosabb tere. Itt zajlik a közös élet legnagyobb része, általában ebben a térben folyik a legtöbb közös tevékenység. Ezért is tartom a konyha és nappali – egybevont lakásrészt különösen fontosnak.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben