kele
perec1
garas1
64. évfolyam
12. szám
Megjelenés:
2020. 03. 26.
kiscim1220
 

lakber1220A világban zajló aktuális események rákényszerítik az embert, hogy eltűnődjön olyan dolgokon is, amik általában csak úgy elmennének mellette. Az egyik ilyen téma a környezetpszichológia, amely az ember és környezete közötti kapcsolatot vizsgálja. Alapvetése, hogy a minket körülvevő fizikai környezet hogyan befolyásolja az ember érzelmeit, gondolatait és viselkedését. Ez egy multidiszciplináris terület, amely átfogja többek közt az esztétikát, az antropológiát, a pszichológiát, a szociológiát és nem utolsó sorban az építészetet.

Bővebben...

lakber0720Fiatalkoromban sokszor költöztem és változtattam lakást a tanulmányaim miatt. Mostanában inkább a munkalehetőségek miatt költözök többször. Új helyek, terek és ötletek... Mindez első hallásra nagyon macerás és kellemetlen dolognak tűnhet, de az utolsó költözésemkor, ami most február elején történt, bevallottam magamnak, hogy nem is olyan szörnyű ez a dolog, mert a fejlődéshez folytonosan szükségünk van új kihívásokra.

Bővebben...

lakber0420Az év végén a design-világ közzéteszi a következő év trendjeit. Így a „színes cég”, a Pantone Institute is meghirdette december elején a 2020. év színét. Ezúttal az univerzális kedvencet, a klasszikus kék színt választották ki (19-4052 Classic Blue). Az Institute elnöke így indokolja döntésüket: „A választásunk tükrözi az emberek vágyát a nyugalom és a biztonság után.” A kék szín a megbízhatóságot, a becsületességet, a kék eget és az óceánt szimbolizálja, azaz „kék otthonunkat”, amelyet az aktuális események nyomán, a fenntarthatóság témakörében úgy is értelmezhetünk, hogy itt az idő, hogy a Földünk megőrzése kerüljön előtérbe.

Bővebben...

lakber4719A legszebben bebútorozott enteriőrt is elrontjuk, amikor szerencsétlenül akasztjuk ki a képeket a falra. A leggyakoribb hiba, amit elkövetünk, hogy nem megfelelő keretet választunk, nem jók az arányok, vagy akár maga az elhelyezési kompozíció nem megfelelő. Gyakori hiba az is, hogy a képek túl magasra kerülnek, akár egészen a plafon alá. Természetesen térfüggő a magasság megválasztása, de a képek szemmagasságba helyezése egy elég biztos szabály. Ez általában 150–160 centimétert jelent, és ha kényelmesen meg tudjuk tekinteni a képeket, akkor jól végeztük a munkánkat.

Bővebben...

lakber4319Érdekes lakberendezési kihívás érkezett hozzám. Egy fiatal házaspár keresett meg, akiknek nagyon gazdag a közösségi élete. Sokat utaznak, amikor pedig itthon vannak, barátok és családtagok látogatnak el hozzájuk napi szinten. Ebben a szellemben szeretnék berendezni a lakás központját, a nappali-étkező-konyhát is. A nappali különlegessége az, hogy kétszintes a légtere és összenyílik a manzárd-galériával. Mindemellett egy nagy kandalló díszíti a tér nyugati sarkát, gazdagítva a hangulatot.

Bővebben...

lakber3919Feltételezem, hogy életük folyamán már mindannyian szembesültünk felújítással. Ez a folyamat lehet stresszes vagy izgalmas attól függően, mennyire gondoltuk át a felújítást és mennyi tervezés áll mögötte. Ezúttal a tervezés egy konyha-étkező felújításáról szól, melynek a különlegessége az, hogy két szinten helyezkedik el. Sajnos nem lehet megoldani az egy szintre hozást vagy akár csak az egyik helyiségbe helyezni mindkettőt, mert így egy nagyon alulméretezett konyha-étkezős megoldás jönne létre.

Bővebben...

lakber5A kilencvenes években nagy divattá vált a lambéria, amelyet falburkolataként használtak. Sok helyen ott maradt a falon azóta is. Gyanítom, hogy innen ered a félelem a fából készült falburkolatoktól, amely még manapság is itt ólálkodik közöttünk. Bevallom, bennem is ott volt, de az utolsó néhány évben közelebbről megismerkedtem a fával és annak használatával, így minden kételyem elszállt azzal kapcsolatban, hogy a fa nyomasztóvá teszi az otthonunkat. Ellenkezőleg! A fa természetes anyag, amely kellemes hangulatot kelt a térben, amennyiben helyesen alkalmazzuk. Textúrája, színe, illata plusz értéket ad a legintimebb lakókörünknek.

Bővebben...

lakber2619Gondolom, mindannyian hallottak már a fára épített házról, a lombházról, vagy ismert angol nevén a „treehouse”-ról. Ez egy élő fára – vagy mostanság inkább élő fához – épített kis ház, mely inkább Amerikában terjedt el. Általában a gyerekeknek építettek egy kis kuckót a kertben egy öreg fára, amire létrával lehetett feljutni. Európában is terjeszkedik, a szülők sok helyen így próbálják a gyerekek természet iránti érdeklődését visszahozni. Mivel itt a nyár és a szünidő, talán ez lehet a következő nyári projekt, amibe belevonhatjuk az egész családot.

Ezt az építkezési módot nagyon sok célból használhatjuk. Készülhet csak a gyerekek szórakoztatása érdekében, vagy pusztán azért, hogy legyen hova visszahúzódni.

Bővebben...

lakber2119A mozgás, a sport egy külön témakör, amire jó odafigyelni, mert az irodai munka és a kevés mozgás jellemzi többnyire napjainkat. Ebből kifolyólag, sokan rendszeresen edzőtermekbe járnak, hogy fenntartsák a kondíciójukat és egészségesek maradjanak. Vannak viszont napok, amikor nem tudunk elmenni edzeni és jól jön, hogy otthon is van erre lehetőség. Ez a témakör foglalkoztatja azt a fiatal párt is, akik apropóján megszületett az aktuális lakberendezési tanácsunk.

Bővebben...

lakber1719Most már végképp megérkezett a tavasz, hivatalosan is. Megújult a természet, de mi van a környezetünkkel – a lakásunkkal, a házunkkal? Ott is kéne egy kis megújulás? Lehet, hogy érdemes ezt az ősi kínai tudomány szerint tenni, amelynek a célja egy olyan otthon kialakítása, amelyben jól érezzük magunkat. Az alapja a föld energiájának feltérképezése, a negatív energiák megszüntetése. A lényege, hogy úgy rendezzük be a lakásunkat, hogy az életenergia minél hosszabb ideig keringjen benne.

Bővebben...

lakber1319A napokban megérkeztek az első gólyák, virágzik az ibolya és a kankalin. A kákics és a medvehagyma is meghódította már a konyhánkat, a napsugarak pedig a szabadba csalogatnak és azt suttogják, hogy itt az ideje egy új fűszerkert kialakításának.

Bővebben...

lakber0919Azok, akik kisebb családi házban élnek, tudják, hogy milyen fontos az optimális helykihasználás. A napokban a lépcső témaköre foglalkoztatott leginkább. Egy családi ház tervezésénél átalakítottam a lépcsőt, ami rögtön hozta a praktikus ötletet, hogy tárolásra használjuk fel az alatta lévő teret. Természetesen utánanéztem az interneten, hogy miket csinálnak más tervezők, és láttam, hogy nagyon sok jó és eredeti megoldás van már. Okos, kreatív kis teremtések az emberek, ha megengedik maguknak, hogy az ötletek elragadják a képzeletüket.

Bővebben...

lakber0419Az új esztendő új szeleivel megérkeznek a friss ötletek is, melyek új projekteket hoznak az életünkbe. Néhányunk számára a fürdőszoba-felújítás lesz az év első projektje. A felújítás megkezdése előtt fontos terveket készíteni. Ebből kiindulva költségvetést készíthetünk, ami magába foglalja a beépítendő anyagok és a szakipari munkák mennyiségét és árát. Egy alaposan elkészített becslés alkalmas arra, hogy össze tudjunk hasonlítani különböző árajánlatokat. A költségvetés alapján fel tudjuk mérni, hogy mennyi pénzre van szükségünk. Aki már végzett felújítási munkát, tudja, hogy előfordulhatnak meglepetések is, melyek a munkálatok folyamán derülnek ki, amikor a szerkezet és a vezetékek bontásába kezdünk. Ezért is célszerű tudni, hogy mi az alap kiinduló költségvetési keret a felújításhoz.

Bővebben...

lakber5018A Pantone minden év decemberében kihirdeti, melyik lesz a következő esztendő színe, így a 2019 év színe a Living Coral lett – magyarul élő korall. A Pantone egy New Jerseyben levő cég, mely a Pantone Színegyeztető Rendszer kidolgozásáról ismert. Több mint 20 éve befolyásolja már a termékfejlesztési és vásárlási döntéseket számos iparágban, beleértve a divatot, az otthoni bútorokat, az ipari és terméktervezést, a csomagolást és a grafikai tervezést.

Bővebben...

lakber4818Napjainkban egyre több a felújítás, ami jó jel, mert a fenntarthatóság irányába mutat. Az e havi lakberendezési tanácsadásban egy nappalira készítettem el kettő különböző lakberendezési javaslatot. Az adott nappali különlegessége az, hogy kedvező alaprajzi méretei és tájolása mellett sajnos átjárószoba. Ezen tények mellett továbbá két teherhordó oszlop helyezkedik el a tér középponti helyéhez közel. A megrendelők szeretnének a nappali mellett egy dolgozót is kialakítani könyvtárolós résszel.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben