kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

Van mit ünnepelnünk

cim nivo0421A magyar kultúra napja tiszteletére megtartott központi muravidéki ünnepség járványügyi okok miatt idén rendhagyó módon, a képernyőkön keresztül jutott el a nagyközönséghez. A legrangosabb muravidéki kulturális kitüntetések, a Zala György-díjak a Bánffy Központban kerültek átadásra, a díjazottakról – a Muraszombati Baráti Kör Magyar Művelődési Egyesület, Gal Patrik, a Szolarics házaspár (fölső képünkön) és Varga József – ezúttal rövid portréfilmek készültek.

 

 

A magyar kultúra napja virtuális díjátadóval

 

A járványügyi helyzetre tekintettel a Muravidék idén a virtuális térben tisztelgett a magyar kultúra napja előtt. ­Ez alkalomból a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) három videós programmal készült – a Hidak szerkesztőségével közösen készített kisfilmmel (az idei díjazottak portréja díjkiosztóval), a Bánffy Központban felállított hímzéskiállításról szóló videóval és a kapcai József Attila Művelődési Egyesület ünnepi filmjével.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a nyolc versszakos Himnusz kéziratát. Az ünnep előestéjén, január 21-én közzétett, az idei kulturális díjazottakról és a díjátadásról szóló kisfilm bevezető részében Soós Mihály, az MNMI igazgatója is a magyar nemzet dicsőitő énekének első versszakával köszöntötte a nézőket és díjazottakat. Utána röviden szólt az ünnep jelentőségéről és gazdag muravidéki magyar nemzeti hagyományainkról: – Van mit ünnepelnünk, hiszen a magyar nemzetnek sokszínű, csodálatos kulturális hagyománya van. Büszkén ünnepeljük ezt a napot itt, a Muravidéken is. Mert attól kezdve, hogy az anyanyelvünket minden nap használjuk, rengeteget teszünk a hagyományunk életben tartásáért és továbbadásáért. Ezért is fontos, hogy évről évre kiemeljünk néhány személyt vagy csoportot, külön odafigyeljünk rájuk – azokra, akik életük során rengeteget tettek és tesznek ezért a közösségért a kultúra terén. És reményeink szerint továbbra is sokat fognak tenni.

A virtuális műsor folytatásában a díjazottakról készült portréfilmek és a Zala György kulturális díjak átadása következett – ezeket Vida Törnar Judit, az MNMI Tanácsának elnöke és Horváth Ferenc nemzetiségi parlamenti képviselő, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke adta át a Bánffy Központban. A 2021-es díjazottak: a Muraszombati Baráti Kör Magyar Művelődési Egyesület, Gal Patrik, a Szolarics házaspár és Varga József.

Zala György kulturális különdíjban részesült a Muraszombati Baráti Kör Magyar Művelődési Egyesület a szórványban kifejtett közösségmegtartó törekvéseiért. „Létük és működésük sohasem volt könnyű, hiszen szórványban élnek a többségi nemzet között, ennek ellenére felvállalják a nemzetiségüket, hovatartozásukat, anyanyelvükön szólalnak meg. Mindig küzdeniük kellett, hol a találkozás helyszínéért, hol az anyagiakért vagy egyáltalán a megmaradásukért. De a magyar néptől nem áll távol a küzdés a megmaradásért. Az egyesület egykori elnökei – Kercsmár Rózsa, dr. Palancsai János, Pivar Tomšič Ella – is ezt tették éveken keresztül, az utóbbi tíz évben pedig Sečko Zsuzsanna viszi a zászlót mint az egyesület elnöke” – hangzott el a kisfilmben.

Zala György kulturális díjban részesült Gal Patrik a lelkes színjátszótevékenységért, közösségmegtartó törekvéseiért. „Az első nagyszínpadi szereplése a Tóték című tragikomédiában volt az Egy&Más Vándorszínház előadásában, amelyben a lajt tulajdonosát játszotta. A következő évben a Padlás című musicalben láthattuk a detektív szerepében. Az Egy&Más Vándorszínház megszűnése után Patrik szinte lehetetlen helyzetben segítette újraéleszteni és életben tartani a nagy hagyományokkal rendelkező lendvai magyar színjátszást. Ezt tette jó szervezéssel, diplomáciai készséggel és emberismerettel. Bár nem voltak vezetői tapasztalatai és akkor kezdte a tanulmányait Budapesten, Patrik nem ijedt meg a feladattól, inkább új lehetőséget látott benne, ami a mai napig nagyon meghatározta és megváltoztatta az életét. A társulat új elnevezése is jól mutatja Patriknak a már említett legfőbb lelki jellemzőjét: az elszántságát, miszerint akkor is LESZSZ színtársulat Lendván” – áll a videóban.

 

 

Zala György kulturális díjat vett át a Szolarics házaspár a kézművességben, különösen a bútorfestészetben és az oktatásban nyújtott ötletgazdag alkotómunkájukért. „Szolaricsék tudják, hogy páratlanul szép és gazdag népművészetüket nem saját maguknak teremtették, hanem megpróbálják továbbfejleszteni, alkalmazni mindennapi életükben. Az általuk készített darabok olyan melegséget árasztanak otthonunkban, amilyet sosem érhetünk el a készen vásárolt tárgyakkal, bármilyen szépek is azok. Járják a népművészeti vásárokat, műhelymunkákat tartanak az iskolákban, közintézményekben. Szolaricsék a múlt értékeiből és eredményeiből építik a jövőt, hisz a hagyományok úgy élnek tovább, ha a mai kor igényeihez igazítják őket. Tudják, hogy a szívvel-lélekkel készített és tett dolgok viszik előbbre a világot, erősítik a magyarságtudatunkat” – szólt a laudáció.

Zala György-életműdíjban idén Varga József részesült több évtizedes, példamutató közösségi népdaléneklési, színjátszói tevékenységéért, hagyományápolásáért. „A 22. évükben járó Dobronaki Nótázók férfi népdalkörnek Varga József az egyik alapító tagja. Hetedik éve egyben csoportvezetője is. A négy CD-jük címe – Dobronaki Nótázók, Vígan élem az életem, Karácsonyi énekek és Félre bánat, félre bú – sokat elárul a banda mulatós jókedvéről, melynek fáradhatatlan motorja zalaegerszegi szakmai vezetőjük, Kardos Endre Bozi. Szerepléseik hajnalán még eljártak a Vass Lajos Népzenei Szövetség minősítő versenyeire, de néhány aranyminősítés után úgy döntöttek, hogy a továbbiakban nem a zsűri, hanem önmaguk és a közönség örömére fognak énekelni. Tették ezt a hazai tájak mellett Magyarország-szerte, valamint Erdélyben, a Vajdaságban és a Felvidéken, de a legnagyobb dobásuk az egyhetes ausztráliai turné volt az ottani magyaroknál” – mutatták be Varga Józsefet.

 

 

Hímzéskiállítás, ünnepség Kapcán

 

A Bánffy Központ galériájában a magyar kultúra napja alkalmából a muravidéki hímzők és az MNMI szakemberei rendeztek kiállítást, amelyen elsősorban hetési hímzések láthatók különböző terítőkön, kendőkön, függönyökön, női viseleten. Ezenkívül más vidékek (bakonyi, zalai, bácskai, komádi, karádi...) hímzései is felfedezhetők a kiállított gazdag hímzőkultúrából.

A kapcai József Attila Művelődési Egyesület minden évben ünnepi műsorral készül a magyar kultúra napjára. Idén ezt rendhagyó módon, kisfilmen keresztül valósították meg, amelyben a Koter Rebeka által előadott Himnusz után Vida Törnar Judit, a Lendva Községi Magyar Nemzetiségi Önkormányzati Közösség Tanácsának elnöke mondott ünnepi köszöntőt. Beszédében hagyományaink megőrzésére és annak továbbadására ösztönzött: „Az ősi, kulturális tudat ott van zsigereinkben, a tetteinkben, és arra vár, hogy meghonosodjon a fiatal nemzedékben. Ezt kell szem előtt tartani, mert ez a megmaradásunk záloga.” A film végén a faluotthon udvarán álló kopjafa megkoszorúzására került sor.  

 

 

MCSi Design