kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

Csendesen, kitartóan

cimkult0321Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Idén rendhagyó módon, „távünnepléssel”, hiszen a járványügyi korlátozások miatt a virtuális térbe költöznek az események. Az ünneplés módja és lehetősége megváltozik, de az ünnep jelentősége és üzenete nem. Idén csendesen, otthonainkban ünnepeljük meg kultúránk napját, olyan kitartóan ragaszkodva értékeinkhez, mint amilyen türelemmel és gondosan készül a hetési hímzés…

 

 

Idén virtuálisan, de nem kisebb jelentőséggel

 

A magyar kultúra napját január 22-én ünnepeljük annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. A Muravidéken az ünnep alkalmával kerülnek átadásra a legrangosabb éves kulturális kitüntetések, a Zala György kulturális nívódíjak, több kisebb-nagyobb rendezvényre, iskolai programra kerül(t) sor. Idén a járványhelyzet miatt rendhagyó módon a virtuális térben ünnepelünk.

– A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) a magyar kultúra napjára minden évben kiemelkedően odafigyel, hiszen mint művelődési intézmény az egyik legfontosabb napnak tartjuk – mondta előzetesen Soós Mihály, az intézet igazgatója. – A járványügyi helyzetre tekintettel három videós programmal is készülünk. Az ünnep előestéjén, január 21-én 18 órától a YouTube-csatornánkon premiervetítésben lesznek megtekinthetők a portréfilmek az idei kulturális díjazottakról, valamint maga a díjátadó is, amely a Bánffy Központban zajlott. A projektet a Hidak szerkesztőségével közösen valósítottuk meg. Az ünnep napján, január 22-én szintén a videómegosztó csatornánkon tesszük közzé a Bánffy Központban felállított hímzéskiállításról készült videót, amelyben a muravidéki hímzőszakkörökben munkálkodó hímzőasszonyok dolgos kezei által készült, elsősorban hetési hímzések lesznek megtekinthetők, de egyéb hímzések is láthatók lesznek. Aztán január 22-én a kapcai József Attila Művelődési Egyesülettel közösen készül egy videó, mely szintén a videómegosztón lesz megtekinthető, amelyben az egyesület tiszteleg a nap előtt azzal, hogy a Himnusz elhangzása után megkoszorúzzuk a kopjafát, ünnepi beszédet pedig Vida Törnar Judit, az LKMNÖK elnöke mond – ismertette a rendhagyó megemlékezési programot Soós Mihály.

kultnap0321– Tekintettel arra, hogy a beltéri rendezvények szünetelnek és kültérire sincs lehetőségünk, a színházterem és az olvasóterem a rendelet miatt zárva tart, így értelemszerűen nem kerül sor rendezvényre – tájékoztatott Halász Albert, a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója. – A könyvtárban az érintésmentes kölcsönzés a könyvtár külső területén történhet. Ugyan nálunk nem változik semmi, mert eddig sem lehetett a kölcsönzőpultig bemenni, az ifjúsági részlegen ebből az alkalomból mégis kiállítást rendezünk, ezt láthatják ugyanis a látogatóink. A magyar kultúra napjára korábban is így emlékeztünk. Lehetőségeinkhez mérten folyamatosan digitális tartalmakat is kínálunk, melyek tartósan böngészhetők” – mondta Halász Albert.  

Digitális térben emlékeznek a magyar kultúra napjára a Lendvai Galéria-Múzeumban is, hiszen rendezvényszervezésre nincs lehetőség. Mint Baungartner Dubravko intézetigazgató elmondta, a magyar művészet gazdag tárából válogatnak Zala György szobrászművész munkásságát helyezve előtérbe, és január 22-én a honlapjukon, valamint közösségi oldalukon tesznek közzé ünnepi tartalmakat.

 

 

MCSi Design