kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Vesna-díj a Részecskék című rövidfilmnek

aa aron4120Szlovénia legrangosabb filmfesztiválján, mely idén   október 6-a és 11-e között zajlott Ljubljanában, Horváth Botka Áron lendvai rendező a Delčki/Részecskék című rövidfilmje vitte el kategóriájában a prímet és kapta meg a Vesna-díjat.

Az 51 versenyprogramba került film közül 19 volt a rövidfilmek kategóriájában, s közülük Horváth Botka Áron rendezésében a Részecskék című alkotása (A-Atalanta produkció) vitte el a fődíjat. Az FSF öttagú szakmai zsűrije a lendvai rendező filmje kapcsán a következőt emelte ki: Horváth Botka Áronnak sikerült olyan történetet találni, ami kiválóan megmutatja a rövidfilm formájának az összes potenciálját, s a megvalósítás is hiteles rendezői kézzel és színészi jelenléttel sikerült. Hasonlóan kiemelkedő az érzelmi hatás, amely az egészestés drámák szintjén van.

aa aron41201Áron ezekkel a gondolatokkal fogadta a zsűri döntését: – A rövidfilmeket valóján nehezebb megszerkeszteni, hiszen minden sűrűbb, nincs idő és tér a karakter felépítésére, a történet kibontakoztatására. Itt a változás egy pillanat, a tetőfok van a fókuszban. Örülök a díjnak, örülök, hogy sikerült átadni az érzést, egy kisfiú belső világának, a világ rálátásának a súlyát.

A filmet hétfőn bemutatták Mariborban a Borštnik Fesztivál Fiatal Színház programban is. A filmbemutató után beszélgetés következett a rendezővel Integráció, nyilvános gondolkodás a művészetről és társadalmi felelősségről címmel. A közönségnek Áron a befogadásról, a kétnyelvűségről, a „profi” és az „amatőr” ötvözéséről, a generációk közti együttműködésről beszélt, amik mind jellemzői alkotási folyamatának.

És még egy hír a rendező háza tájáról: Vas megye Független Filmfesztiválján október 10-én és 11-én 36 versenyfilm között Horváth Botka Áron El kell mennünk valahova című rövidfilmje a legjobb rövid road movie elismerést kapta.

(-ne)

 

 

MCSi Design