kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Európai fesztiválokon a Részecskék

film39201Két európai filmfesztivál is műsorra tűzte Horváth Botka Áron fiatal lendvai filmrendező Delčki/Részecskék című kétnyelvű játékfilmjét, melynek premiervetítése augusztus elején volt Lendván. Most a szeptember 24-től október 1-ig tartó Lucas – a fiatal közönség 43. nemzetközi filmfesztiválja – online-közönsége láthatta (a fesztivál a járvány miatt idén a világhálón folyt), illetve versenyműsorában vetíti majd a legnagyobb gyermekfilmfesztivál, a holland Cinekid is, melyre október 7-e és 25-e között kerül sor. De ott lesz a 23. Szlovén Filmfesztiválon is október elején.

film39203A Részecskék egy testvérpárról szól – a főszerepekben Tot Teodort és Pratnekar Xavert, az 1. Sz. Lendvai KÁI tanulóit láthatjuk –, akik anyjukkal élnek (Auguštin Tamara), és hiányolják az apjukat. Amikor kamionsofőr apjuk (Nagy Zsolt) egy napon meglátogatja őket, felborul a béke... Az apa megígéri Teónak, hogy elviszi őket a budapesti Forma 1-es futamra, de végül az ígéretet nem tartja be, a fiú pedig ezzel első tapasztalatát szerzi a felnőttek világából.

Horváth Botka Áron a forgatókönyvével 2017-ben a Ljubljanai Szín- és Filmművészeti Akadémia (AGRTF) Grossman forgatókönyvírási pályázatát nyerte meg, majd támogatást nyert a Szlovén Filmközpont pályázatán is. A forgatás – Lendva Község és a Lavina Kultúrklub, illetve az LKMNÖK támogatásával, az A Atalanta produkciós ház gyártásában – 2019 augusztusában zajlott Lendván. Horváth Botka Áron rendező és forgatókönyvíró mellett a film szűkebb stábját vágó, díszlettervező és Ferlan Ina jelmeztervező alkotta.

 

 

MCSi Design