kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Tűzben született művészi szabadság  

bronz3820A ljubljanai Magyar Kulturális Intézet galériájában szeptember 17-től tekinthető meg a lendvai bronzöntő művésztelep alkotásaiból készült kiállítás Tűzben született címmel. A tárlat a művésztelep 15. évfordulójára jött létre azzal a céllal, hogy az egyedi művészeti műhelyt és a gyűjteményt szélesebb körben is bemutassa.

A Lendvai Galéria-Múzeumban 1973-ban alakult Nemzetközi Művésztelep 2005-ös korszakváltó újítása, a bronzöntés ugyanis azóta meghatározza a művésztelep profilját, hiszen az éves művészi műhely kizárólagos technikája lett. Az országos szinten, sőt a szélesebb régióban is egyedülállónak mondható művésztelep koncepcióját erőteljesen meghatározza az is, hogy a teljes bronzöntő folyamatot helyben végzik el a művészek. A szobrok a bronzöntés ősi technológiájával, viaszveszejtéses eljárással készülnek, amelynek legfőbb jellemzője, hogy a szobor modelljét először viaszban formázzák meg. Ez történhet direkt megformálással, amelynél a viaszmodell egyben a mesterpéldányt is jelenti. Elterjedt eljárásnak számít viszont az is, amikor a mesterpéldány más anyagból, leggyakrabban agyagból készül, amiről aztán leveszik a negatívot, amelynek segítségével viaszban létrehozzák a modellt – mutatta be a telepet Pisnjak Atilla művészettörténész.

 

 

A művésztelepen alkotó művészek mindegyike legalább egy, a telepen készült kisplasztikát a Galéria-Múzeumnak adományoz. Ezekből a kötelező példányokból jött létre a lendvai vár padlásterében látható állandó kiállítás, amely minden év novemberében az adott évben született alkotásokkal bővül. A 2005 és 2019 közötti időszakban a művésztelepen 54 művész keze alatt több mint 120 alkotás került a gyűjteménybe.

Az alkotók munkáját sem stílusbeli, sem motívumbeli megkötések nem korlátozzák, a művészi szabadság így maradéktalanul kibontakozhat. A gyűjtemény anyaga ezért mindig változatos és minden évben megújul.

A gyűjteményből készült most látható ljubljanai kiállítás darabjainak a kiválasztáskor fontos szempont volt, hogy minden évet legalább egy alkotás képviseljen és hogy minél több művész munkája kerüljön a fővárosi közönség elé. Ennek szellemében az érdeklődők megtekinthetik például Drago Tršar, Mojca Smerdu, Mirsad Begić, Metka Kavčič, Metod Flic, Király Ferenc szlovéniai, valamint Veres Gábor, Colin Foster, Györfi Sándor magyarországi alkotók munkáit.

A járványhelyzet miatt a hagyományos kiállításmegnyitó elmaradt. A látogatókat Molnár-Gábor Bíborka, a Magyar Kulturális Intézet igazgatója fogadta. Köszöntőjében hangsúlyozta, külön öröm, hogy az intézetben olyan anyag kerül kiállításra, ami amellett, hogy magas művészeti értéket képvisel, megjeleníti a szlovén és a magyar művészek közötti együttműködést is. „A jelen kiállítás számunkra egy fontos együttműködés újabb állomása is. Az együttműködés számunkra nagy megtiszteltetés, hiszen a lendvai várgaléria kétségkívül a mai Szlovénia egyik legjelentősebb képzőművészeti központja. Nemcsak jelentős nemzetközi alkotókat felvonultató programjai miatt, hanem azért is, mert pontosan a művésztelep által egy élő közösséget is létrehozott a kortárs művészekből” – emelte ki.

Baumgartner Dubravko, a Galéria-Múzeum igazgatója, Pisnjak Atilla művészettörténész, a kiállítás kurátora és Gerics Ferenc, a művésztelep vezetője virtuális jelenléttel, képernyőről köszöntötték a látogatókat és mutatták be a tárlatot, a művésztelep jelentőségét. A továbbiakban a kiállításra folyamatosan érkező vendégek is meghallgathatták, illetve meghallgathatják így a beszédeket. A tárlat november 13-ig tekinthető meg.

 

 

MCSi Design