kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

A színházi idényről még nem tudni biztosat    

berlet2320Leállítani könnyű, de újraindítani a kulturális életet nem lesz az – mondta egybehangzóan Soós Mihály, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) és Halász Albert, a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) igazgatója, amikor az elmaradt előadások, illetve az őszi idény új bérletes színházi darabjai után érdeklődtünk.  

– A következő évadra kérdéses a magyar bérletes előadások megtartása, de ezen a téren van még egy kötelezettségünk a tavalyi évad bérlettulajdonosai felé, hiszen az utolsó előadást a járványhelyzet miatt le kellett mondanunk. Ennek érdekében kérünk minden bérletest, hogy a bérleteiket őrizzék meg, hiszen egy előadással szeretnénk kárpótolni őket a jövőben. A Bánffy Központban az ősz folyamán is könyvbemutatókat, kiállításokat, kisebb koncerteket szervezünk, a falvakban pedig segítjük a tervezett programok és az új programok kivitelezését – szólt a helyzetről Soós Mihály, az MNMI igazgatója. 

Halász Albert, a KKK igazgatója is sok mindenben tanácstalan. Jelenleg 200 főig engedélyezett a nyilvános rendezvények szervezése úgy, hogy a zárt terekben bizonyos biztonsági előírásoknak eleget kell tenni. – Amíg ezek a korlátozások érvényben vannak, addig nem tudunk színházi előadásokat biztosítani a közönségnek, hiszen ilyen előírások mellett csak limitált számú vendéget tud befogadni a lendvai Színház- és Hangversenyterem. A 2019/20-as idény két elmaradt szlovén bérletes előadását ősszel tervezzük pótolni, mert információink szerint a színházak, társulatok a korlátozások enyhítése után először a saját bérleteseik felé igyekeznek törleszteni a kötelezettségeiket, és majd csak utána, a helyzet további javulása után terveznek vendégszerepléseket. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb színházaktól csak ősszel kapunk választ, tudják-e biztosítani az egyeztetett darabokat, mit is kínálnak majd számunkra, a helyi színházkedvelőknek. A következő idényről sem tudunk még biztosat, mert a tervek csak most készülnek. Mi is arra törekszünk, hogy az elmaradt előadásokat mihamarabb pótoljuk és mihamarabb megkezdhessük a 2020/21-es idény tervezését – nyilatkozta Halász Albert.

 

 

MCSi Design