kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Útkereszteződések, találkozások

suzyszebi2020Május 18-án, a múzeumok világnapján a Lendvai Zsinagógában sor került az első videómegnyitós kiállításra Keresztutak címmel. Király-Moss Suzanne és Császár Sebastijan kisméretű alkotásainak tárlata virtuálisan nyílt meg teháűt, de most már – a járványügyi szabályokat betartva – élőben is megtekinthető.   

A közös kiállítás kapcsán Király-Moss Suzanne videóüzenetében elmondta: a témái között a táj, az utak, az örvények és a hangulatok jellennek meg, amik közül a kiállításon technikájukat tekintve rajzok szerepelnek festészeti elemekkel dúsítva. Ezek több esetben is rikító színek, sőt az arany megannyi változata is a művek alapjául szolgál, így az arany-zöld és a fakó-arany színárnyalatai. 

Császár Sebastijan – aki az elmúlt másfél évtized alatt a nagyobb formátumú képek mellett mintegy „melléktermékként” mindig is festett miniatűröket is – a táj, az időjárási viszonyok és a gyakran rezignált hangulatok képeit festi sötét tónusokban. Erre hol a hely-, hol pedig az időhiány kényszerítette, s bár akár valóban „melléktermékként” is hathatnak, ezek a képek is képesek a teljesség érzetének a közvetítésére. Egyik sorozatának minimális figuralitását is elfedi a sötét színtónusú alapfestés, melynek expresszivitása a teljes képmezővel a mondanivaló teljesség-érzését hivatott közvetíteni.   

 

 

Pisnjak Atilla művészettörténész a videómegnyitón elmondta: mindkettő alkotó számára közvetlen környezetük jelenti az ihletforrást, de szinte csak és kizárólag a lendvai, illetve a pannon táj. Kettőjük között a legnagyobb különbség talán az, hogy Császár Sebastijan stílusa sokkal inkább természethű és inkább „színcentrikusak” a művei, mintsem rajzok. Képei túllépnek a tájkép klasszikus értelemben vett fogalmán.

A Keresztutak című kiállítás azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa két alkotó útjának a találkozásait, kereszteződéseit. Első ránézésre nem sok közös van a két művészben, sem alkotói, sem pedig emberi szinten. Bizonyos értelemben teljesen más kornak, sőt mondhatni kultúrának a szülöttei, hiszen Suzanne a távoli Amerikából került Lendvára, más volt a családi hátterük, a baráti körük, az oktatási környezetük, a társadalmi szerepvállalásuk. Ennek ellenére útjaik néha keresztezték egymást. Ugyanez igaz a művészetükre is: hasonló mozgatórugók hajtják őket, amikor a környezetükhöz fordulnak, ahogy a természetet tisztelik.

 

 

MCSi Design