kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

Díjazott fotók az egész világból

pan ref0620A szlovén kultúra napjának előestéjén nyílt meg az idei első kiállítás a Lendvai Galéria-Múzeumban. A Pannonia Reflections Nemzetközi Fotóművészeti Kiállításon immár hatodik alkalommal csodálhat meg a közönség nívós fényképeket a világ minden tájáról.

A tárlatot a Lendvai Galéria-Múzeum igazgatója, Baumgartner Dubravko nyitotta meg, majd a lendvai Pannonia Fotóklub elnöke, Dolenčić Davor szólt az egybegyűltekhez. Az eseményen megjelent a Szlovén Fotográfusok Szövetségének elnöke, Debevec Igor is, valamint Doberlet Vasja, a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) szlovéniai megbízottja. A megnyitó végén az említett fényképészeti szervezetek különböző fokozatú diplomákat és érmeket osztottak ki a legjobb alkotóknak, valamint a FIAP 2019-es címeit is átadták.  

A Pannonia Reflections olyan nemzetközi projekt, amelyen az egész világról vesznek részt fotósok. A seregszemle komoly elismertséget vívott ki, és a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP), a Szlovén Fotográfusok Szövetsége és az Amerikai Fotográfiai Társaság védnöksége alatt valósul meg évről évre.

 

 

A kiállítás létrejöttét több lépés előzte meg. A felsorolt szervezetek szabályaival összhangban tavaly augusztusban a FIAP és a Pannonia Fotóklub honlapjára felkerült a pályázati felhívás, amelyen öt témát hirdettek meg: szabad téma – színes, szabad téma – fekete-fehér, portré, nő és víz. A pályázatra 2019 december elejéig lehetett jelentkezni, amit 365 fényképész tett meg a világ 57 országából, összesen 6006 fényképpel. Ugyanezen hónap közepén Lendván összeült a nemzetközi hírű fotósokból álló zsűri Debevec Igor, Ravnak Andreja és Đorđević Zoran személyében, akik az anonim, csupán számokkal jelölt alkotásokat 1-től 9-ig terjedő skálán értékelték kreativitás, eredetiség, valamint technikai színvonal alapján. Ezután a hármuk által legjobbnak ítélt fotók közül kiválasztották a díjakat érdemlő fényképeket, amelyekből összesen 86 akadt: 70 fotográfustól a világ 29 különböző országából. A díjazott fotók mellett még további harminc alkotás tekinthető meg a kiállításon a lendvai várban február 29-éig.

SoPe

MCSi Design