kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

„Azokat a verseket szeretem, amelyek megérintik a lelkemet”

sarah05201Beszélgetés a 2019/20-as muravidéki szavalóversenyen korcsoportjában 1. díjat szerzett Abraham Sarah harmadikos gimnazistával versekről, szavalásról, kedvencekről.

– Mikor találkoztál a verssel először?

– Már egészen kiskoromban. Úgy léptem be az óvodába, hogy már minden magyar mondókát ismertem. Viszont az első versmondó-élményem Hosszúfaluban nem alakult szerencsésen, erre a mai napig emlékszem, mert nem mertem kiállni a pódiumra. De a következő versenyen már igen, és úgy emlékszem, jól is szerepeltem.

– Ki segített a munkában és milyen típusú verseket szeretsz?

– A legelső segítőim a tanáraim voltak, Totić Rozálija és Gaál Erzsébet, valamint Schmidt István bácsi, aki segített abban, hogy a verset át tudjuk adni a közönségnek hangszínben, érzésekben, hangsúlyban. Odahaza a szüleimnek is fel szoktam mondani a megtanult verset, és az ő tanácsaikat is próbáltam megfogadni. Egyszerűen azokat a verseket szeretem, amik megérintik a lelkemet, az éppen aktuális élethelyzetemet. Igazából az ízlésem változó, egyelőre csapongok a stílusok között, de talán a romantikus és a hazaszeretetről szóló versek állnak hozzám a legközelebb.

– A szavalóversenyen a zsűri az „átéltséget”, illetve a testbeszédet és a szemkommunikációt emelte ki. Voltál ilyen jellegű kurzuson?

– Nem voltam, viszont szeretem a színjátszást. Jártam drámaszakkörre, de komolyabban nem próbáltam ki magam. Talán majd egyszer, mivel nagyon szeretek szerepelni.

– Folytatni fogod a versmondást? A versválasztásod is kitűnő volt, segített ebben valaki?

sarah0520– Bizonyára folytatni fogom. Mindig szívesen fogadom a felkéréseket. Idén a tanárok ránk bízták a versválasztást, amit az elején nagy kihívásnak éreztem. Viszont amint belemerültem a versek kutatásába, egyre jobban élveztem, és olyat választottam, amivel valóban tudtam azonosulni.

– A magyar költészet gyöngyszemei közül melyek azok, amik életed e szakaszában megragadnak és azonosulni is tudsz velük?

– Lehet, hogy ez most viccesen fog hangzani, de egy vers böngészése során rátaláltam a Red Bull Pilvaker koncertjére. Az előadók a magyar irodalom legnagyobb költői, Petőfi, József Attila, Kosztolányi, Ady és még mások verseit zenésítik meg és adják elő a fiatalok nyelvezetén. A húgommal rendszeresen hallgatjuk ezeket, a kedvenceim közé tartoznak a Tiszta szívvel, Akarsz-e játszani?, Falu végén kurta kocsma és a Magány.

 

 

MCSi Design