kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

A Himnusz születését, a kultúra napját ünnepelték

kapca0420Vasárnap tartotta a kapcai József Attila ME hagyományos kultúra napi ünnepét, melyre a helyi magyar közélet szereplői mellett a szomszédos magyarországi, a kapcaiakkal évek óta jó kapcsolatot ápoló települések vezetőit és csoportjait is meghívták.

A Himnusznak hegedűkísérettel (ifj. Horváth Károly), történő közös eléneklésével, majd az egyesület névadójának, József Attilának az „Ime, hát megleltem hazámat” című versével induló műsor folytatásaként előbb Földes Gyula lendvai főkonzul beszéde következett: – A kultúra összeköti a múltat a jelennel és a jelent a jövővel. Biztonságot és védelmet nyújt, bárhol is legyünk a világban. Mi magunk is feltehetjük évről évre a kérdést, mit kell tennünk a kultúránkért? Őrizzük-e az anyanyelvünket, ápoljuk-e a hagyományainkat? Igényes kultúrára neveljük-e a gyermekeinket? Valójába semmi különöset nem kell tennünk, csak tovább kell adnunk azt, amit őseinktől kaptunk.

Őt Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke és parlamenti képviselő követte, aki örömét fejezte ki, hogy a kapcaiak, élükön az agilis elnökkel, Herženják Marikával évről évre megünneplik a fontosabb nemzeti ünnepeket.

 

 

– A 20. századi nemzeti ellentéteket mára a kulturális közeledés váltotta fel, s ennek nagyon kell örülnünk itt, a határhelyzetben lévő Kapcán
– mondta a továbbiakban a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület elnöke, Lengyák István, majd így folytatta: – A kultúra olyan, mint egy különleges ház, egy központ, amit nem a politikusok ácsoltak össze, hanem névtelen emberek műve, mint az anyanyelv. Egy nép kultúrájának őrzése, felelősségteljes továbbadása a közösség legfőbb feladata. A közösség lelkében és cselekedeteiben is változó, az anyák és lányaik, az apák és fiaik cserélik egymást. A kultúra története a hagyományozódás története is, s ilyenkor a kultúra letéteményeseinek számító írókat és költőket is ünnepeljük – mondta Lengyák. Az ünnepség végén a kapcaiak és a csurgónagymartoni önkormányzat együttműködési megállapodást írt alá.        

A kulturális műsorban a kapcaiak népdalkör és a szavalók mellett a csatári népdalkör, a zalakomári iskolások, a csurgónagymartoni pávakör tagjai léptek színpadra a murakeresztúri Zrínyi gárda díszőrségének „védelmében”. 

 

 

MCSi Design