kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

A művészeti nagykövetségek szerepe

balassi0420A ljubljanai magyar kulturális központban, a Balassi Intézetben január 22-én megnyílt az Art Circle című kortárs képzőművészeti kiállítás, amelyen az ArtoEmbassy – művészeti nagykövetségek kezdeményezésben résztvevő magyar és szlovén művészek mutatkoznak be.

A Goriška Brdában 1997-ben indult Art Circle projekt, mely a művészet, a borászat és a helyi gasztronómia, valamint a diplomácia szinergiáit szolgálja egy-egy művészeti nagykövetség létrejöttével és működésével, egyre sikeresebbnek bizonyul. A bortermelő térségben már 14 ilyen nagykövetség működik, a magyar művészet nagykövete a Baša-pincészet Dornberkben. A Balassi Intézetben kiállított festményeket és egyedileg megfestett borospalackokat is eredetileg a Baša-pincészetben láthatta a közönség, most pedig Bodó Ágnes, Ernszt András, F. Balogh Erzsébet, Kovács Lola, Könyv Kata, Lantos Csenge, Szentgróti Dávid, Klemen Brun, Tomaž Milač, Jože Šubic és a szervezői szerepet is vállaló Etko Tutta művei a fővárosban is megtekinthetők. A kiállítást és – ezúttal a kultúra napja kapcsán – még inkább a művészeti nagykövetségek szerepét egy-egy ország kortárs művészetének és műveinek megismerésénél, a kulturális kapcsolatok mélyítésénél Brane Kovič, ismert szlovén műkritikus méltatta. Mint elmondta, a szlovén közönség ismeri a nagy Victor Vasarelyt vagy Moholy-Nagy Lászlót, a kortárs alkotókat viszont sokkal kevésbé. Az Art Circle projekt és a művészeti nagykövetségek éppen ilyen tájékoztatási téren (is) fontos szerepet töltenek be.

 

 

A március 28-ig megtekinthető kiállítást Sárossy Bence, a Balassi Intézet megbízott igazgatója nyitotta meg, az alkalmi műsorban Keck Mária énekes és a szekszárdi borász, Komjáthi Tamás is fellépett egy dallal. A látogatók pedig a művészet mellett megízlelhették a magyar művészeti nagykövetség, a Baša-pincészet és Komjáthi Tamás borait is.

 

 

MCSi Design