kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Műteremről műteremre

cimvidam4919A Lendvai Galéria-Múzeum idén a Kultúra Vidám Napján és a városi adventi programok keretében szervezte meg első ízben a Nyitott műtermek programot azzal a céllal, hogy a művészetkedvelők bepillantást nyerhessenek a lendvai művészek műhelyeibe, a műtermek intim hangulatába… A nem mindennapi lehetőséget élénk érdeklődés övezte. Képünkön a látogatók Šinko Sabina képzőművész és bábos műtermében.

 

 

A Kultúra Vidám Napján

 

Néhány évtizede kulturális eseményekkel, társas együttléttel és találkozókkal, nyílt napokkal, ingyenes tárlatlátogatásokkal ünnepli a szlovén kultúrközeg december 3-án, Prešeren születésnapján a Kultúra Vidám Napját. Lendván hagyományosan a Kulturális Közalapítvány szervezésében emlékeztek meg a jeles napról: a Színház- és Hangversenyteremben kulturális csoportok, színjátszók és humoros jelenetek előadói mutatkoztak be.

 

 

A Lendvai Galéria-Múzeum idén a Kultúra Vidám Napján első ízben szervezte meg a Nyitott műtermek programot, a műteremről műteremre járást, melynek célja, hogy a lendvai, nem kis számú művészetkedvelő bepillantást nyerhessen a körükben élő művészek műhelyeibe, jobban mondva a műtermekben zajló munkába. Vagy ahogy Baumgartner Dubravko galériaigazgató fogalmazott, a műtermek intim hangulatába, az éppen készülő új, még befejezetlen alkotásokba, s elbeszélgessenek a művészek mindennapjait érintő témákról, alkotásokról.

A lendvai művészek, így Király Ferenc és Király-Mosss Suzanne, Šinko Sabina, Hagymás István, Dancs-Roth Marika és Gálics István műterme csak karnyújtásnyira van egymástól, így az érdeklődők csoportokba verődve, gyalog is megközelíthették azokat egy könnyű séta keretében. A vendéglátók – ezúttal a művészek – mindenhol szívesen fogadták az érdeklődőket, meleg itallal, süteménnyel kínálva a művészetkedvelőket, s igyekeztek minden felmerülő kérdésre választ adni. Valaki megjegyezte: milyen jó, hogy alkalom nyílt megismerni a „jó szomszédot”, otthoni környezetben, esetleg munka közben, akiket eddig csak kiállításmegnyitás alkalmával láthattunk!

 

 

MCSi Design